„Bylo to nedaleko Čížové během naháňky. Šlo o psa myslivce,“ potvrdil ředitel jihočeské Státní veterinární správy (SVS) František Kouba. Právě myslivci by si na své psy měli dávat největší pozora zabránit kontaktu psa s uloveným divočákem nebo jeho krví. Kromě toho by mohli přenést krví virus na domácí prasata, pokud je chovají. Pro člověka není nemoc nebezpečná, pro psy a jiná zvířata je smrtelná.

Případ z Písecka je druhý potvrzený úhyn psa na tuto nákazu na území České republiky v letošním roce. „V tuzemských chovech domácích prasat se nebezpečná nákaza nevyskytuje. U divokých prasat je však onemocnění poměrně rozšířené,“ uvedl Petr Vorlíček, mluvčí SVS. Poslední případ této nákazy u hospodářských zvířat v ČR se vyskytl v malochovu prasat na Benešovsku v březnu 2004. Prasata se tehdy nakazila z uloveného divočáka. 

Divoké prase - ilustrační foto.
Divočáky kontrolují kvůli moru také na jihu

Aujeszkyho choroba (ACH), nazývaná někdy také Pseudorabies (pseudovzteklina) je infekční virové onemocnění, které poprvé popsal v roce 1902 profesor Aujeszky v Maďarsku u skotu. Choroba je rozšířena prakticky po celém světě. Rezervoárem nákazy jsou dospělá prasata, neboť jako jediná tuto nákazu přežívají. Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí. Nákaza je přenosná také na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky, stejně tak na volně žijící živočichy. Přenáší se nejčastěji přímým kontaktem, ale také slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Onemocnění není léčitelné a pro nakažené psy je proto smrtelné.

K poslednímu potvrzenému případu úhynu psa na Aujeszkyho chorobu došlo letos v lednu na Klatovsku. V loňském roce byly potvrzeny dva případy.

Aktuální případ lze chápat jako potvrzení, že určité riziko nákazy domácích zvířat či jejího zavlečení do chovů hospodářských zvířat tady stále je. „Apelujeme proto na chovatele hospodářských zvířat, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti, především zamezili vniknutí divokých prasat do chovů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Majitelé psů by tak z preventivních důvodů neměli nechat pobíhat své psy v honitbách s možným výskytem divokých prasat. „Při pohybu v lese či lovu je pak důležité zabránit kontaktu psů s divokými prasaty. Psi by se pak neměli dostat do styku s krví a vývrhy ani syrovým či nedostatečně upraveným masem divočáků,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současné době (od 10. října) probíhá v ČR monitoring výskytu nákazy. Jeho výsledky by měly být známy v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Z výsledků monitoringu uskutečněného v letech 2011 až 2013 vyplynulo, že v průměru každý třetí divočák v ČR přišel do styku s virem a má proti viru protilátky.

VETERINÁŘI V AKCI. Byť jen cvičně, přesto vážně přistupují odborníci k prevenci šíření nákaz v chovech.
Když se vznáší nad farmou smrt, přicházejí tajemné postavy v bílém


Pro myslivce není choroba žádnou novinkou. „Pokud si pořídíme psa na černou zvěř, musíme být s existencí této nemoci srozuměni,“ poznamenal Tomáš Korejs, hospodář Mysliveckého spolku Čížová – Zlivice. Bez psa podle jeho slov černou zvěř lovit nejde, nicméně je třeba dbát zvýšené opatrnosti při dohledávání zvěře. „Já osobně budu dohledávat se psem na řemeni, aby nemohl k praseti volně, ale při naháňce to nejde,“ doplnil.

V současné době probíhá monitoring výskytu nákazy. Z výsledků z let 2011 až 2013 vyplynulo, že v průměru každý třetí divočák přišel do styku s virem a má proti viru protilátky.