Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Jak informovala Petra Kafková ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, na místo byla vyslána jak pozemní posádka záchranky, tak i letecká.

"Ve 12:35 bylo na zdravotnické operační středisko nahlášeno proboření tří osob na Orlické přehradě u obce Kovářov. K události byla okamžitě aktivována Letecká záchranná služba s vybavením na provedení záchrany z vody za pomoci lanového podvěsu, pozemní výjezdové skupiny ZZS a všechny složky IZS. Tři muži proboření v ledu měli obrovské štěstí, že se na břeh dostali za pomoci svědků, ještě před příletem vrtulníku. Méně štěstí už měli dva z hasičů, kteří šli tonoucím na pomoc vybaveni suchými obleky a záchrannými vestami. Nestabilní vrstva ledu se pod nimi prolomila a oba zůstali ve vodě zhruba 100 m od břehu. Posádka LZS při příletu na místo nejprve zkontrolovala zdravotní stav tří bruslařů na břehu. Všichni byli podchlazení, ale mimo ohrožení života. Prostřednictvím hlídky policie byli pacienti předáni do péče pozemních posádek ZZS. Stav dvou z nich si, po poskytnutí nezbytné přednemocniční péče, vyžádal transport do nemocnice," popsala.

Oba hasiči byli v pořádku. Dva z bruslařů podle jejích slov měli středně závažné podchlazení, se kterým byli převezeni do spádové nemocnice. "Na místě se o podchlazené bruslaře v první fázi postarali i policisté, kteří jim poskytli své oblečení," dodala.

"Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Milevsko. Zásah komplikoval fakt, že k místu události byl velmi obtížný přístup. Hasiči zasahovali v suchých oblecích a museli jít po ledě pěšky. V průběhu cesty na místo zásahu ale dostali zprávu od policie, že bruslaři už jsou na břehu," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.