Doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.Zdroj: ArchivNa plný výkon tak jedou nejen odběrná místa a laboratoře, ale i jihočeští hygienici, kteří jsou na telefonu sedm dní v týdnu.

Velká zasedačka českobudějovické Krajské hygienické stanice se tak na začátku týdne proměnila ve velké call-centrum. „Přibývá depistáží (vyhledávání onemocnění a jeho zdrojů, pozn. red.), kolegyně pracují od pondělka do neděle. Jakmile se nahlásí pozitivní případ, okamžitě trasují,“ popisuje stručně zápřah na „hygieně“ ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Možná brzy nebudou zvládat

Epidemiologické práci se teď věnují i zaměstnanci hygieny dětí a mladistvých a část lidí z hygieny práce a hygieny výživy. „Jsme vytížení na maximum a obávám se, že může nastat situace, kdy to v současném personálním složení nebudeme kapacitně zvládat,“ přiznala hlavní jihočeská hygienička. „Z původních jednadvaceti lidí na epidemiologii jsme stav navýšili o pět kolegyň a ze zasedačky jsme udělali call-centrum. Nakoupili jsme stoly, židle a sluchátka, krajský úřad nám zapůjčil notebooky, protože nové vybavení by nás vyšlo na 140 tisíc korun.“

Celosvětově se virem nakazilo už 27 milionů lidí, vyžádal si 900 tisíc životů. Naproti tomu na chřipku a s ní související příčiny podle odhadů Světové zdravotnické organizace ročně zemře 290 až 650 tisíc lidí.

Že hygiena má teď málo personálu i technického vybavení, si myslí i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. Část krajských úředníků se proto minulý týden školila, aby v případě nouze mohla být hygienikům ku pomoci. "Snažíme se pomoci i lidmi, poslali jsme našich asi deset lidí, aby se naučili, jak se trasuje, jak se vedou záznamy a podobně, aby mohli přispět tím, co mohou dělat laikové," vysvětlila.

Počet potvrzených případů koronaviru v Jihočeském kraji prudce roste. Za uplynulý týden se celková čísla na jihu Čech zvýšila o 194 případů, což je více než pětina z celkového počtu zatím 870 nakažených. „Přibývá i testů, laboratoře čelí obrovskému náporu, musíme depistovat a pečlivě zvažovat, koho testovat a koho ne,“ dodává ředitelka.