"Výuka bez roušek bude od zítřka možná v 11 krajích," uvedl ministr školství Plaga na Twitteru. Do hodin tak nebudou muset nosit ochranu úst a nosu učitelé ani děti, neplatí to ale o přestávkách a ve společných prostorách. V hodinách nadále budou muset mít roušky v Libereckém, Zlínském a Jihočeském kraji.

Vláda rozhodla o zmírnění ochranných opatření na základě vývoje epidemiologické situace v jednotlivých regionech. Ta je nejhorší právě ve třech krajích, ve kterých zatím roušky z vyučovacích hodin nezmizí.

Za nedělní odpoledne a pondělí bylo v Jihočeském kraji potvrzeno 9 nových případů covidu-19. Počet aktivních případů klesl o 126 na 659 Jihočechů.

V anketě Strom roku 2021 bude Českobudějovicko reprezentovat jasan ztepilý zvaný Strážce Výštice. Roste u statku Výštice. Na snímku setkání, při němž se losovalo číslo stromu pro finále ankety.
V anketě Strom roku bude mít jasan z Českobudějovicka pětku

Laboratoře přijaly k PCR vyšetření za neděli a pondělí 43 suspektních vzorků a žádný vzorek od samoplátců, pozitivních bylo 9 (3 ženy a 6 mužů). „U čtyř dnešních případů byl cestou přenosu kontakt v rodině. Počet aktivních případů klesl dnes o 126 na 659, denní přírůstky nových případů hlásily okresy České Budějovice tři, Jindřichův Hradec a Prachatice po dvou a Tábor se Strakonicemi po jednom novém případu, okresy Český Krumlov a Písek měly nulu,“ říká ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Z 659 aktivních případů je jich evidováno 329 na Českobudějovicku, 131 na Českokrumlovsku, 39 na Táborsku, 47 na Písecku, 41 na Jindřichohradecku, 44 na Prachaticku a 28 na Strakonicku.

V uplynulém 22. kalendářním týdnu bylo v rámci testování ve školách v Jihočeském kraji provedeno celkem 49 995 vyhledávacích antigenních testů, které odhalily 24 pozitivních dětí. Následná konfirmace PCR testy potvrdila 8 pozitivních případů.