Celkem 2529 z vás nesouhlasí s koalicí nastupující po volbách na strakonickou radnici. Takový je dosavadní výsledek ankety na internetových stránkách Stra-konického deníku. V ní jsme se zeptali na váš názor na koaliční smlouvu Strakonické veřejnosti, ODS, ANO 2011 a Volby pro město. Souhlas dostala od 654 z vás. Jen dvacet hlasujících odpovědělo: Je mi to jedno.

Koaliční smlouvu čtyři vítězné politické strany uzavřely 17. října. Za Volbu pro město k ní patří Josef Štrébl, za politické hnutí ANO 2011 Jan Svoboda a Josef Moučka, za Občanskou demokratickou stranu Ladislav Havel a Radek Chvosta, za politické hnutí Strakonická Veřejnost Břetislav Hrdlička, Helena Brejchová, Milan Jungvirt, Rudolf Oberfalcer, Pavel Zach, František Christelbauer a Josef Zoch.

Do opozice se tím dostávají za Jihočechy 2012 Pavel Vondrys, Pavel Pavel a Radek Sosna, za ČSSD Josef Eigner a Luděk Joza, za KSČM Milada Vlasáková a Tomáš Bernad, za TOP 09 Ivana Říhová a Miroslav Hlava.

Lídrem opoziční ČSSD je Josef Eigner. „Respektuji výsledky voleb, tak jak dopadly," řekl a zároveň dodal, že rozhodně v zastupitelstvu jeho strana nehodlá hrát roli roli statisty. Bedlivě sledovat chtějí zejména témata proklamovaná vítězi voleb jako je městská doprava zdarma, zlevnění plateb za odpad a podobně.

Milada Vlasáková z KSČM zatím vyčkává, s čím koalice v zastupitelstvu skutečně přijde. Jeden posun se ale podle ní dá očekávat určitě. „Je to zlepšení klimatu jednání při zastupitelstvech. To byla také jedna z věcí, proč jsem zvažovala, zda do voleb jít znovu či ne," poznamenala.

Z dosavadního vedení města bude v zastupitelstvu sedět Ivana Říhová (TOP 09). Podle ní bude fungovat stejně jako jinde. „Je tu prostě nějaký vítěz a nějaké strany jsou v opozici. Já se necítím ani nijak ukřivděná či uražená. Budu se v něm snažit prosazovat to, co jsme měli v programu.

Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční ve čtvrtek 6. listopadu od 15 hodin v městském domě kultury.