Jaroslav Pížl, zástupce města Bavorov za hrad Helfenburk, má pocit, že bavorovským radním jde spíše o peníze, než o hrad samotný. A to kvůli podmínkám výběrového řízení na nového nájemce zříceniny. „Jde o podlimitní zakázku, takže výběrové řízení není nutné. Druhé výběrové řízení má ještě přísnější podmínky, než mělo první, které nebylo úspěšné. Skoro to vypadá, že si radní myslí, že se na provozu hradu dá vydělat," vysvětlil. Zatím ale o peníze přicházejí, protože bez nájemce není sezona.
Starosta Bavorova Miroslav Fenc je přesvědčen, že jeho krok je správný. „Výběrové řízení je průhlednější," řekl stroze. Dodal, že chtějí mít možnost volby. Proč ale zpřísnili podmínky po neúspěšném prvním kole, nevysvětlil. „Na to vám neodpovím. Na shledanou," ukončil hovor.
Zatímco v prvním výběrovém řízení bylo podmínkou roční nájemné tři sta tisíc korun s daní, ve druhém musí případní zájemci počítat s tím, že cifra tři sta tisíc bude bez daně.
Hrad Helfenburk je bez nájemce od října loňského roku, kdy zemřel dlouholetý kastelán Luděk Hintnaus. Ten se o zříceninu staral déle než deset let.
Jakých akcí se letos návštěvníci dočkají, nikdo neví. Podle Jaroslava Pížla je jisté jen žehnání koním 11. května.

Průtahy brzdí i opravy hradu

Druhá podesta vyhlídkové věže se rozpadá, město Bavorov ale jedná velmi pomalu

Druhá podesta vyhlídkové věže. Místo, kam se z bezpečnostních důvodů letos návštěvníci možná vůbec nedostanou. Řekl to Jaroslav Pížl, který je zástupcem města Bavorov a o hrad se staral spolu s bývalým kastelánem Luďkem Hintnausem. „Je v hrozném stavu," shrnul.
Edita Lukešová ze Strakonic na Helfenburk pravidelně zavítá. Že by nemohla na věž, by ji mrzelo. „Místo má sice hezkou atmosféru, ale vyhlídková věž je pro mě velkým tahákem. Když už na hrad jdu, chci se podívat z věže do kraje. S návštěvou bych asi počkala, až by byla věž přístupná," vysvětlila. Podle Jaroslava Pížla by přitom stačilo, aby město Bavorov, kterému zřícenina patří, jednalo při výběru nájemce rychleji. „Oprava je otázka týdne, část materiálu na opravu tady je. Musí se ale začít co nejdřív, nejpozději v dubnu," myslí si.
Kromě věže ale turisticky oblíbené místo volá i po nových lavičkách a stojanech na odpadkové pytle. V současné chvíli jsou rozpadlé.
Když hrad Helfenburk opustili Schwarzenbergové, stal se centrem stavebního materiálu. Jako první zmizely krovy, což mělo za následek jeho postupné chátrání. Dodnes jsou kousky bavorovské dominanty rozesety v historických staveních v okolí. Hrad se rozpadal až do 30. let 20. století. Tehdy se dostal do rukou Klubu českých turistů, kteří se postarali o opravu a zpřístupnění hradu. Nyní je hrad ve vlastnictví města Bavorov.

Jak to vidím já

Co funguje, neměň, říká se. Když už to měnit musíš, ať je to k lepšímu. Jestli je současné bezvládí na hradě Helfenburk lepší opravdu nevím.
Chápu postoj města Bavorov, že si chce vybrat toho nejlepšího nájemce. Nerozumím ale těžším podmínkám. Z prvního výběrového řízení vítěz nevzešel. Logicky se tedy nabízí snížení požadavků. V tomto případě nastal opak.
A pak, trvá to dlouho. Čas běží, sezona se blíží. Nemůžu se ubránit pocitu, že pronájem zříceniny vlastně není žádoucí.
Moci si vybrat je vždycky lepší alternativa. Kdo ale vybírá dlouho, nakonec s největší pravděpodobností přebere…