Krajský zastupitel a zároveň zastupitel Katovic Tomáš Hajdušek přiblížil jednání na kraji. „Ze strany ministerstva dopravy zaznělo, že mýto bude od 1. ledna 2020 zavedeno jen pro komunikaci I/20, a to i přes odpor samospráv, kterým ministerstvo nevyhoví. S tím se nesmíříme,“ dodal.

V září 2018 se starostové dotčených obcí obrátili ve věci zpoplatnění I/20 na premiéra Andreje Babiše. Žádali nulové mýtné, jako druhou variantu požadovali zpoplatnění i komunikace I/22. Neuspěli, nový ministr dopravy Vladimír Kremlík přes twitter vzkázal, ať na memorandum zapomenou.

Tisková mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková k tomu uvedla: „Jsme přesvědčeni, že mýtné uhrazené na trase Plzeň – České Budějovice po silnici I/20 není natolik motivující, aby se řidiči kamionů hromadně rozhodli silnici I/20 objíždět po silnici I/22, kde je trasa delší o cca 17 km. Náklady na provoz takovéhoto vozidla po delší trase o cca 17 km jistě převýší náklady na mýtné uhrazené na silnici I/20.“

Na ministerstvu dojde 15. srpna k druhému jednání speciální dopravní skupiny. Budou prodiskutovány možnosti omezení vjezdu kamionů na vytipovaných silnicích II. a III. třídy, kde hrozí objíždění zpoplatněných úseků. Ministerstvo dopravy je ale toho názoru, že k objíždění nově zpoplatněných silnic I. třídy nedojde.