Radek Gális, Alena Binterová, Michal Havelka, Pavel Kortus a Petr Vitoň vyzpovídali pětici úspěšných sportovců s tělesným handicapem, kteří mají kořeny v jižních Čechách.

Čtenářům se v rozhovorech představují handicapovaní plavci Arnošt Petráček, Běla Třebínová, stolní tenista Ivan Karabec, lukostřelec David Drahonínský a jachtař Daniel Bína.

Jde o Jihočechy, kteří předloni reprezentovali Českou republiku na paralympijských hrách v brazilském Rio de Janeiro.

Knihu Mušketýři z Ria, jejímž editorem je Radek Gális, si mohou zájemci o příběhy handicapovaných sportovců objednat na adrese L. M. Pařízka 3, 37001 České Budějovice, na emailu ragal@seznam.cz nebo na telefonním čísle 602649292. Cena je 280 Kč plus poštovné. Dále je možné knihu zakoupit v Karmelitánském knihkupectví v českobudějovické ulici
Na Sadech.

Sportovci vyprávějí nejenom o svém účinkování na zmíněné paralympiádě, ale také o své dlouhé a nesnadné cestě za úspěchem. Svěřují se, jak se potýkali nebo potýkají s hendikepem, vzpomínají na dětství, připomínají své největší sportovní úspěchy, otevřeně hovoří o práci a osobním životě a přinášejí i názory na financování sportu hendikepovaných.

Kniha je bohatě ilustrovaná především unikátními barevnými fotografiemi z Ria, které laskavě poskytl Český paralympijský výbor a fotograf Jan Malý, najdete zde i snímky z předchozích paralympiád (fotograf Tomáš Lisý), portréty od Jana Voběrka nebo fotografie z rodinných archivů.

Jihočeští handicapovaní sportovci na křestu v literární kavárně Měsíc ve dne knihu podepsali všem pozvaným hostům a milé setkání pak zakončil novoroční přípitek.

Křest knihy Mušketýři z Ria.Zdroj: Radek Gális