Za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu 10 suspektních vzorků. Pozitivní nebyl žádný. Novým případem je ale podle informací Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje mladý muž z Jindřichohradecka, který se nechal testovat jako samoplátce. "Nyní je v nařízené domácí izolaci. Kde a jak se nakazil, zjišťujeme,“ uvedla epidemioložka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Ze stávajících jedenácti aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je aktuálně evidováno pět na Prachaticku, tři na Strakonicku, dva na Jindřichohradecku a jeden na Táborsku. Českobudějovicko, Českokrumlovsko a Písecko hlásí aktuální nulu.

Hasiči v Budíškovicích na Dačicku vytahovali auto, které skončilo v rybníku na návsi.
Řidič nacouval přímo do rybníka. Zachránil ho muž, který slyšel volání o pomoc

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy nadále udržují s 31,36 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (úterní 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 v ČR.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 18 541 osob. V povinné karanténě se k úterní 18. hodině nacházelo 27 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu v úterý zvýšil o jednoho na celkových 4 276,“ konstatovala Jitka Luňáčková.

Kam na testy

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnicích s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Next clinics zajišťuje odběry pro samoplátce pouze po předchozím objednání na telefonní lince 385 524 217 v českobudějovickém Géčku vždy v době od 6.30 do 7 hodin.

Návštěvníci Helfenburku si o víkendu užili  bojovné rytíře.
OBRAZEM: Zříceninu Helfenburk navštívili rytíři. Podívejte se

Podle verifikovaných dat KHS bylo v úterý večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 114 žen a 88 mužů. Z celkových 202 dosud potvrzených případů je 43 z Českobudějovicka, 42 z Prachaticka, 41 ze Strakonicka, 23 z Českokrumlovska, 20 z Táborska, 20 z Jindřichohradecka a 13 z Písecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Dvacet nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, čtyřicet v kategorii od 25 až 34 let, jednatřicet v kategorii od 35 do 44 let, jednatřicet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.