„V příštím týdnu začneme natáčet naživo videoklipy v reálných kulisách krásných jihočeských míst,“ přibližuje Otakar Svoboda, o co jde. V plánu je pět až šest videí. „Záleží dost na počasí. Začít bychom chtěli ale na Dívčím Kameni,“ vysvětluje Otakar Svoboda. Tam uslyšíte první část Vivaldiho Jara. „Ještě řešíme, jakým způsobem to pojmeme, zda musíme mít roušky, budou rozestupy,“ přibližuje Otakar Svoboda. Bude-li to možné, účinkovat může v některých snímcích celý orchestr. Snímat filharmoniky budou dvě až tři kamery včetně dronu ze shora. „Zvuk bude profi, ale přiznáme, že jsem v přírodě,“ vysvětluje ředitel. V hledáčku mají muzikanti ještě hrady Pořešín nebo Landštejn a z hudby Baladu pro banditu, klasiku či spolupráci s kapelou Nezmaři.

Rušení akcí kvůli protikoronavirovým opatřením se dotkne také Slavností pětilisté růže v Českém Krumlově.
Letní kultura v ohrožení? Podívejte se, které akce se budou konat a co se ruší

Snímky vzniknou také pro Jihočeskou centrálou cestovního ruchu. „V létě se nebude jezdit do zahraničí, ale po Čechách, tak upozorníme na krásná místa na jihu,“ dodává Otakar Svoboda.

V hlavě má již další nápady, například na spolupráci kvintetu JF s akordeonistou Richardem Gallianem, a to přes internet, či se zpěvačkou Ivou Bittovou, též formou videa. „A až bude po všem, rádi bychom připravili vzpomínkový koncert na tuto dobu, na oslavu, že jsme to přežili,“ plánuje dále. Letní festival Jihočeská intermezza, při němž JF přivádí posluchače na jihočeské památky, se bude odkládat na podzim.

Pro své skalní příznivce připravují zaměstnanci Husitského muzea mimo jiné také online sekci, kde se společně s nimi vypravíte na vlastivědné vycházky, komentované prohlídky, ale také si vyslechnete přednášky a zhlédnete lektorské programy.
VIDEO: Husitské muzeum v Táboře rozhodně nespí, připravilo řadu online aktivit

Stejně tak je to s jarní rekonstrukcí kostela sv. Anny, kde JF sídlí. Ukázalo se, že bude totiž o dost dražší. Výběrové řízení přijde v květnu. Pokud tedy nebude mít JF na podzim k dispozici kvůli rekonstrukci svůj sál, budou muzikanti jezdit do jiných měst.

Teď všech 39 hudebníků cvičí doma individuálně, občas se jednotlivci z celkem 52 zaměstnanců JF v práci objeví. „Těšíme se, až se všichni sejdeme a zahrajeme si spolu,“ říká na závěr Otakar Svoboda.

Ilustrační foto
Místo hraní před točnou přijdou na řadu opravy. Novinky uvidíte až za rok