Ministr Karel Havlíček nebo pirátský poslanec Lukáš Kolářík či komunistický poslanec a předseda strany Vojtěch Filip. To jsou jména, která by voliči mohli nalézt na čele kandidátek v podzimních parlamentních volbách. Někde jsou partaje už rozhodnuté a své lídry veřejně potvrdily, jinde je výběr na počátku.

Jako poslední si závazně vybralo své tváře na společnou kandidátku s Piráty hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Koaliční projekt povede podle celostátní dohody pirátský poslanec Lukáš Kolářík. Dvojkou kandidátky a jedničkou za STAN bude náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko.

Aktuálně mají jižní Čechy ve sněmovně 13 poslanců, většinou je to po jednom za politickou stranu. Výjimkou jsou ANO a ODS. Nejvíce mandátů drží ANO, které hledalo v neděli na krajské úrovni model, podle něhož se sejdou okresní a krajské konference v nouzovém stavu. Podle předsedy oblasti České Budějovice Františka Konečného se nyní čeká na zaregistrování nových stanov, které umožní distanční hlasování. V čele kandidátky ANO by mohl stanout současný ministr Karel Havlíček.

Pandemie zasáhla i fotbal. V jihočeských klubech vyprávěli o průběhu svazové dezinfekce.
Já jsem ten od Berbra. Jak se dezinfikovaly jihočeské kluby a co řeší policie

Občanští demokraté začnou na jihu Čech připravovat parlamentní volby do dvou týdnů. Pro Deník to uvedl hejtman Martin Kuba. V pondělí večer zahájily výběr jmen komunisté.

Ve sněmovně nyní sedí za jižní Čechy třináct poslanců. Nejvíce mandátů má ANO (5), následuje ODS (2) a po jednom drží ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, Piráti, SPD a TOP 09.

Hnutí ANO jednalo o tom, jak organizovat letošní oblastní sněmy, kde by měla padat i jména pro volby, v neděli. Obvyklou praxi znemožňuje koronavirus. Už se však ví, že na prvním místě by mohl stanout ministr Karel Havlíček. „Potvrzuji, že s ANO jednám o mojí kandidatuře za hnutí,“ uvedl v pondělí Karel Havlíček pro Deník ale připojil, že detaily zveřejní později. Třeba primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda zmínil, že na kandidátce asi bude, ale ne na nějaké z předních pozic.

Ilustrační foto.
Za pondělí přibylo 204 nakažených Jihočechů

Například ODS nemá vést současný hejtman Martin Kuba. Občanští demokraté půjdou do voleb v nové koalici SPOLU, kterou tvoří ještě KDU-ČSL a TOP 09. V čele koalice SPOLU bude podle celostátních dohod někdo navržený ODS. Podle Martina Kuby začne strana během čtrnácti dnů dávat dohromady jména. Ale Martin Kuba dodal, že on sám určitě na čele kandidátky v jižních Čechách nebude.

Lidovci už na společnou kandidátku vybrali za sebe jako nejvýše postaveného nynějšího poslance Jana Bartoška. Na přední pozice už lidovci schválili i Šimona Hellera z Budějovic nebo Luboše Peterku z Radomyšle.

Zatím poslední schválilo minulý týden své kandidáty na čelná místa společné kandidátky s Piráty hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Za STAN má být nejvýše – na druhém místě, náměstka českobudějovického primátora Viktora Vojtka. „Ve sněmovně se chci soustředit na dvě témata – rozvoj cestovního ruchu a digitalizaci veřejných služeb pro občany,“ uvedl Viktor Vojtko.

Pondělní prosluněné ráno na rozhledně Libín u Prachatic zaslal Petr Moravec z Českých Budějovic.
Ráno na Libíně. Prohlédněte si krásné výhledy do krajiny

První místo na společné kandidátce připadne podle celostátních dohod Pirátům. Ti už v prosinci vybrali na pozici společného lídra současného poslance Lukáše Koláříka.

Komunisté chtěli jednat o návrhu jmen za kraj v pondělí večer. Ve hře byli tři kandidáti, včetně současného předsedy strany Vojtěcha Filipa. „Byl jsem navržen okresním výborem,“ řekl Vojtěch Filip, ale s tím, že o kandidaturu neusiluje a bude věcí krajského výboru, kdo bude nominován. Jednání ale bylo nakonec odloženo. Navržení krajští lídři za KSČM pak mají být na celostátní úrovni potvrzeni v květnu.

Sociální demokraté podle krajského radního Miroslava Jocha čekají jednak na dubnový sjezd strany a jednak zahájí v březnu okresní konference s návrhy jmen. Miroslav Joch míní, že jedním z kandidátů asi bude Ondřej Veselý z Písku, dnes jediný poslanec za ČSSD v parlamentu. A doplňuje, že zřejmě ČSSD ustoupí od principu čistě stranické kandidátky a přizve i nezávislé osobnosti nebo členy jiných stran jako jednotlivce. Například se zvažovala v tomto směru spolupráce se Stranou zelených.