Po loňském zájmu veřejnosti, kdy byl v provozu první sto padesáti metrový úsek ferraty, rozhodlo podle marketingového manažera Turistické oblasti Budějovicko Vojena Smíška město Hluboká nad Vltavou o jejím rozšíření.

"Stávající lezecká trasa tak byla prodloužena o dalších 400 metrů, kdy nová část nabídne také techničtější pasáže. S celkovou délkou 550 metrů je hlubocká ferrata nejdelší zajištěnou cestou nad vodou v republice," uvedl Vojen Smíšek s tím, že město do rozšíření investovalo čtyři sta tisíc korun, dalších dvě stě tisíc šlo na vybudování druhého přístavního mola u ferraty.

Na skále nad Vltavou mezi Hlubokou a Purkarcem je nová via ferrata, vhodná je i pro rodiny s fyzicky zdatnými dětmi.
Nad hladinou Vltavy u Hluboké se vine nová via ferrata

“Investice do ferraty je součástí dlouhodobého rozvoje atraktivit v okolí města. Také vzhledem k současné situaci se zaměřujeme na venkovní aktivity a konkrétně toto místo nám dává velký smysl. Jedná se o propojení nabídky Stezky Vltavy s cyklostezkou na jejím břehu, která je součástí projektu Vltavské cyklostezky spojující Lipno a Týn nad Vltavou. Aktuálně Jihočeský kraj projektuje její další úsek mezi Purkarcem a Hněvkovicemi,” říká starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Ferrata Hluboká si během prvního roku provozu získala velkou oblibu u místních obyvatel i turistů. Jednak díky své atraktivní poloze necelých devět kilometrů od zámku Hluboká, ale také proto, že lezení na ní je možné spojit s výletem na kole, nebo s plavbou po řece. V blízkosti se navíc nachází dvě další zajímavá místa - vyhlídka Baba a zřícenina Karlova Hrádku, která jsou také přístupná z přístavních mol na řece.

Ferratu už stihla vyzkoušet také olympionička Eva Samková:

Zdroj: Turistická oblast Budějovicko

“Zájem o ferratu se nám potvrdil v loňském roce, a proto bylo její rozšíření logickým krokem. Je to investice do infrastruktury cestovního ruchu, která podporuje místní podnikatele, ale zároveň přináší nové možnosti volnočasového vyžití pro obyvatele Hluboké. Vytváření turistických cílů v okolí města také pomáhá rozprostřít návštěvníky mimo nejvíce frekventovaná místa v centru a u zámku,” zhodnotil novinku radní Hluboké nad Vltavou Jindřich Soukal.

Provozovatelem ferraty je Sokol Hluboká nad Vltavou. Zájemci si mohou domluvit také lezení s instruktorem, popřípadě zapůjčení ferratových setů a potřebného vybavení ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká.

“Ferratu jsme mohli rozšířit také díky přispění našeho partnera společnosti ČEPS, který podpořil nejen ferratu samotnou, ale také rozvoj elektromobility na Hluboké vybudováním nabíječky elektrokol. Společně tak rozvíjíme sokolskou myšlenku přinášet sport pro každého bez rozdílu,” uvedl radní města a starosta T. J. Sokol Hluboká nad Vltavou David Šťastný.