Ředitelé Krajského úřadu Jihočeského kraje Jan Stráský, Luboš Průša a Milan Kučera.Ředitelé Krajského úřadu Jihočeského kraje Jan Stráský, Luboš Průša a Milan Kučera.Zdroj: Deník/Zuzana Gabajová„Rozhodl jsem se rezignovat na svou pozici na základě situace, která vznikla. Konkrétní důvody nicméně uvádět nechci, nebylo by to korektní. Všichni ti, co jsou ve věci zainteresováni, je znají a vědí, co mě k tomu vedlo,“ řekl dnes již bývalý ředitel úřadu. „Vzdal jsem se pracovního místa, šlo o jednostranný právní úkon, a oznámil jsem to panu hejtmanovi.“

Dodal také, že se mu o tom těžko mluví a nechce vyvolávat zbytečné emoce. „Vždycky mi záleželo a bude záležet na dobrém jménu krajského úřadu, nechci proto vyvolávat žádné polemiky.“ Samotného ho překvapila podpora, které se mu za tu krátkou dobu od ohlášení rezignace dostalo. „Přišla ze strany představitelů obcí, tajemníků obecních úřadů i ústředních správních úřadů, které tu působí. Bylo to velmi osobní a emotivní, tak masivní odezva mne velmi potěšila. Kladou mi otázky, proč jsem tak učinil, vyjadřují nad mým rozhodnutím lítost a děkují mi za spolupráci na rozvoji veřejné správy našeho kraje,“ svěřil se Milan Kučera.

Milan Kučera rezignoval na post ředitele Krajského úřadu Jihočeského kraje.
Ředitel jihočeského krajského úřadu Milan Kučera rezignoval

Zaměstnancem krajského úřadu zatím zůstává dál. „Právní úprava je taková, že mi trvá pracovní poměr a bude se hledat jiné pracovní uplatnění. Pokud ho nepřijmu a nedojde k dohodě o změně pracovního zařazení, pracovní poměr bude ukončen,“ vysvětlil s tím, že takový postup odpovídá zákoníku práce a také zákonu o úřednících územních samosprávných celků. „Ale že bych zůstal na krajském úřadu, není příliš pravděpodobné, byť tato teoretická možnost tu je.“

Řízením úřadu je dočasně, než bude vyhlášeno výběrové řízení, pověřen Lukáš Glaser, dosavadní vedoucí krajského Odboru legislativy a vnitřních věcí.

JUDr. Milan Kučera, Ph.D. absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, po ní nastoupil k tehdejší policii (SNB); dvacet dva let byl zástupcem ředitele Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje. Poté byl krátce ředitelem Kanceláře ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení, dva roky působil v administrativě krajského soudu a z této pozice přešel, před necelými devíti lety, na pracovní místo ředitele Krajského úřadu Jihočeského kraje. Působil také na Katedře právních oborů, řízení a ekonomiky Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.