Městské muzeum a Galerie Vodňany vydalo ve spolupráci s městem historicky první fotografickou knihu Vodňan s názvem Vodňany, město uprostřed jižních Čech. Čtyři fotografové Karel Burda, Pavel Hrdina, Lukáš Ptáček a Roman Sejkot, kteří na knize od roku 2013 pracovali, prožili ve Vodňanech bezstarostné dětství a mládí. Přesto se fotografování jim známých Vodňan překvapivě i pro ně stávalo objevným, inspirativním, ale i náročným.


Více v rozhovoru pro Strakonický deník ředitelka muzea Jitka Velková.


Dovolte mi první otázku. Kde se zrodil nápad vytvořit takto rozsáhlou fotoknihu o Vodňanech?
Vytvořit fotografickou knihu byla spíše dlouhodobější potřeba, protože se nás v infocentru dost často návštěvníci ptali, jestli nemáme nějakou fotografickou knihu našeho města. Do této chvíle jsme žádnou neměli, což nás mrzelo, protože i mnohem menší obce v okrese takové publikace již vydaly.


Fotografie do knihy poskytli čtyři vodňanští fotografové. Proč padl výběr zrovna na ně?
Od samého začátku jsme věděli, že budeme chtít dát prostor místním lidem, kteří zde vyrůstali a v našem městě žijí. Bohužel se nám nepodařilo získat žádnou fotografku, takže se jedná o pánský kolektiv sestávající se z Karla Burdy, Pavla Hrdiny, Lukáše Ptáčka a Romana Sejkota, kteří pro nás fotografie pořídili.


Jak probíhalo vlastní fotografování?
Fotografové si na náš podnět vylosovali různé stavby, památky a místa ve Vodňanech, které následně vyfotografovali. Pak nastoupila na řadu odborná porota. Ta vybrala fotografie, které se v knize následně použily. Další práce už pak zůstala na nás.


Kromě toho, že jste autorkou textů, padla na vaše bedra i zodpovědnost za celou knihu. Co všechno obnáší dovést knihu úspěšně až do vydání?
Pravdou je, že nasbíráním fotografií naše práce teprve začala. Společně s Pavlou Stuchlou jsme daly dohromady texty v knize, které jsou trojjazyčné. Kromě češtiny jsou texty přeloženy do němčiny a angličtiny. Dále jsme určily jaké kapitoly bude kniha obsahovat a ve spolupráci s grafikem Štěpánem Viktorem jsme knihu připravili graficky. Dost podstatné je, že úvod ke knize napsal čestný občan Vodňan Hans Wüthrich, emeritní tajemník někdejší partnerské švýcarské obce Aarwangen. A opravdu se mu podařilo vytvořit překrásný poetický náhled na naše malé město.


Jak dlouho tedy trvaly veškeré práce na nové knize?
Musím říct, že docela dlouho. V roce 2013 se fotografovalo, pak se vytvořila struktura a zjistilo se, že některé fotografie chybí. Takže něco málo fotek se přidělávalo, ale některé fotografie jsme na doporučení odborné poroty vybírali z dalších našich publikačních počinů. No, a kniha vyšla letos, takže zhruba dva roky.


Mohla byste čtenářům přiblížit strukturu knihy?
Ovšem. Kniha má celkem šest kapitol. Má také pochopitelně úvod psaný panem Wüthrichem. Nultá kapitola je úvodní. Vysvětluje kde Vodňany leží a že se jedná o město uprostřed jižních Čech.  První kapitola je věnována městskému opevnění, hradbám a baštám. Ve druhé kapitole najdeme spoustu překrásných fotek náměstí a jeho bezprostředního okolí. Kapitola číslo tři se věnuje městským památkám. Jsou v ní zobrazeny zajímavé stavby, ulice nebo městský hřbitov. Čtvrtá kapitola je věnována osadám, protože Vodňany mají několik městských částí. Jsou to Čavyně, Hvožďany, Křtětice, Pražák, Radčice, Újezd a Vodňanské Svobodné Hory. Jak jistě všichni očekávají, tak v páté kapitole jsme nemohli opomenout rybáře. Kapitola číslo šest má název Městská pokladnice a jsou v ní fotografie z naší galerie.


Kde všude mají zájemci možnost knížku sehnat?
Jedno vydání stojí 400 korun a zájemci mohou knihu zakoupit v našem infocentru, v městské galerii a nově také v kadeřnictví KM Řehoř u paní Martiny Veselé. Tu naše kniha natolik zaujala, že se nabídla, že jí bude ráda prodávat.


Nezbývá než se zeptat v jakém vyšla kniha nákladu?
Vyšla v nákladu 1000 kusů a kromě již zmíněného prodeje ji město používá ke své prezentaci.