V Ločenicích na Českobudějovicku museli zavřít mateřskou školu. Nemoc skolila všechny zdejší děti. Informaci potvrdil starosta Ločenic Jaroslav Bína.

Mateřská škola v Ločenicích byla již minulý týden zavřená na dva dny. „Děti marodí, chřipku dostaly i paní učitelka a paní kuchařka. Tento týden jsme mateřskou školu zavřeli do pátku. Situaci budeme s paní učitelkou dále řešit tento pátek,“ popsal starosta. V ločenické mateřince mají celkem 25 dětí. Minulý týden byly zdravé jen dvě z nich. „Nebyl problém s umístěním dětí, ty zdravé měly doma rodiče.“

Marození na jihu Čech.Zdroj: Redakce

Epidemie chřipky 

Chřipková epidemie na jihu Čech zatím vyhlášená není, ale s onemocněním se potýkalo v minulém týdnu v jižních Čechách 1308 lidí na 100 000 obyvatel. Hana Bendíková z krajské hygienické stanice uvedla, že hranice epidemie činí kolem 1500 případů na 100 000 obyvatel. „Současně musí být přítomny další sledované faktory, jako je laboratorní záchyt virů chřipky a hlášení klinicky závažných případů chřipky.“

Prachatická nemocnice.
Návštěvy pacientů Prachatičtí zakázali

Respirační onemocnění trápí v těchto dnech Jihočechy. V Ločenicích na Českobudějovicku museli dokonce kvůli vysoké nemocnosti zavřít školku. Starosta Ločenic Jaroslav Bína vysvětlil, že do konce tohoto týdne je mateřská škola zavřená. „Situaci budeme s paní učitelkou dále řešit tento pátek,“ popsal.

V loňském roce podle Hany Bendíkovémarodilo ve stejném období na jihu Čech 1183 lidí ze sta tisíc. Chřipkovou epidemii vloni hygienici vyhlásili na přelomu ledna a února. Evidovali totiž 1568 nemocných na 100 000 obyvatel.

Ilustrační foto
Nedovolte nachlazení, aby se rozvinulo v zápal plic

Hygienička Hana Bendíková potvrdila, že v následujících týdnech můžeme očekávat nárůst počtu chřipkových onemocnění. „Chřipková onemocnění se epidemicky vyskytují v zimních měsících roku, lze očekávat nárůst respiračních nákaz včetně chřipky,“ ujasnila.

Plné ruce práce mají nyní i praktičtí lékaři. Ivo Petrášek, českobudějovický praktický lékař, zaznamenal, že nyní k němu do ordinace chodí velké množství pacientů s infekcí horních cest dýchacích.

„U většiny jde o běžné virové onemocnění, nachlazení, nikoliv o tu ‚pravou‘ chřipku. Myslím si, že s opravdovou chřipkou k nám do ordinace přišlo od začátku ledna odhadem pět pacientů,“ domnívá se praktik.

Očkování. Ilustrační foto.
Nemocnice zdvojnásobila počet zaměstnanců očkovaných proti chřipce

Podle něho i pacient očkovaný proti chřipce může prodělat běžné nachlazení. „Průběh onemocnění je ale zpravidla lehčí a i následná rekonvalescence je kratší. Chřipkou by ovšem onemocnět neměl. Přestože očkování nemá stoprocentní účinnost, tak pacient, který byl očkován a chřipkou se nakazí, by měl mít lehčí průběh s menším rizikem komplikací,“ reagoval lékař.