Miroslav Jambor je jedním z prvních jeho obyvatel. Na Šumavskou, jak tady říkají, se stěhoval na jaře 1976. Je také místopředsedou SVJ. „Nikdy jsme tady nežili to, co letos. Nechceme mít obavy, že budeme bez tepla, protože se hádají Energo a teplárna,“ říká, když mne vede do kuchyně svého bytu v paneláku napojeném na výměník patřící firmě Energo. „Teď teplo máme, protože to nařídil ministr průmyslu, ale to nestačí,“ dodává nad kávou.

Začátkem roku hrozilo, že téměř 3000 lidí budou bez tepla a teplé vody. Jaká je situace nyní?

Miroslav Jambor: Teď panuje takový zdánlivý klid, protože teplo máme. V polovině ledna tady byl ministr průmyslu pan Havlíček a šéf energetického úřadu pan Trávníček. Nařídili teplárně a Energu dodávku tepla a vyřízení celé záležitosti do 16. dubna. Ale kdyby energetický úřad dělal svoji práci pořádně, vůbec sem nemuseli jezdit.

Jak to myslíte?

Jednoduše. My máme smlouvy na dodávky tepla a teplé vody od firmy Energo. Jí platíme zálohy, takže ona je povinna nám zajistit naše nároky.

Brífink po jednání ministra průmyslu a obchodu ve Strakonicích.
Teplo bude. Na řešení mají strakonická teplárna a firma Energo tři měsíce

Jste v kontaktu s teplárnou i s Energem?

Ano, jsme. Teplárna nám dokonce nabídla, že nás bude zastupovat v soudu o trubky, kterými k nám teplo proudí. Ale převážná většina místních obyvatel jsou starší lidé. Už jen obyčejné slovo soud v nich vyvolává strach, že přijdou o peníze. Většina lidí žádný soud nechce, takže musíme jako jejich zástupci takový názor respektovat. I když je jasné, že kdybychom dostávali teplo přímo z teplárny a ne přes prostředníka, bylo by vše jednodušší.

Kdo je kdo:
Karel Havlíček - místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy.
Stanislav Trávníček - předseda Rady Energetického regulačního úřadu
Pavel Hřídel - ředitel akciové společnosti Teplárna Strakonice a předseda představenstva společnosti
Roman Němeček - jednatel Energo Strakonice, s.r.o.

Koncem minulého týdne jsme se po několika urgencích sešli s panem Romanem Němečkem, jednatelem společnosti Energo. Řekl nám, že zvýší kapacitu tepelným čerpadel na výměníku a chce tady na sídlišti na svém pozemku výhledově vystavět novou plynovou kotelnu. Tím by nám zajistil teplo a teplou vodu.

Víte, kdy k výstavbě nového zařízení dojde?

V tenhle okamžik máme jen příslib od pana Němečka, že chce tyto kroky podniknout.

Lidem na strakonickém sídlišti Šumavská hrozí, že budou bez tepla a teplé vody.
Lidé na Šumavské bez tepla být nemusejí, tvrdí ředitel teplárny Pavel Hřídel

Jak budete postupovat jako obyvatelé sídliště?

Zatím respektujeme nastolení míru a jsme rádi, že máme teplo a teplou vodu. Ale stačilo jen použít zdravý rozum, spory vyřešit mezi sebou a netahat k tomu vládu. Ještě před koncem dubna budeme chtít schůzku s panem Němečkem ohledně jeho slibů o zajištění tepla. Budeme chtít vědět konkrétní termíny, ceny tepla a podobně. Abychom příští zimu zase neměli strach, že bychom měli studené radiátory, jak se v lednu asi dvakrát stalo.

Nám je v podstatě jedno, jak se teplárna a Energo dohodnou. My dál platíme své zálohy a chceme za ně komfort, na který máme nárok. A znovu opakuji – máme smlouvu se společností Energo, tedy s panem Romanem Němečkem. Takže máme právo chtít teplo a teplou vodu od něj. Je tedy jeho věc, jak to udělá.

Starosta Břetislav Hrdlička.
Strádat nebudete. Slibuji, vzkazuje starosta obyvatelům sídliště Šumavská

Proč se lidé na Šumavské bojí?
- Na vině je gradující spor mezi strakonickou teplárnou (ředitel Pavel Hřídel) a společností Energo (jednatel Roman Němeček). Ta má odebírat od teplárny teplo a dodávat ho smluvně domácnostem na sídlišti.
- Podle teplárny jí společnost Energo dluží za rok 2020 a nemá s teplárnou smlouvu na rok 2021. Energo upozorňuje na dluh ze strany teplárny za pronájem výměníku Povážská 523. Ten zásobuje teplem sídliště Šumavská.
- V sobotu 16. ledna 2021 řešili současnou situaci přímo ve Strakonicích Karel Havlíček - místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy a Stanislav Trávníček - předseda Rady Energetického regulačního úřadu. nařídili dodávky tepla vyřešení situace do 16. dubna 2021.