„Víme, že se to mnoha lidem nelíbí a upřímně řečeno, ani nám ne. Ale zákon hovoří jasně a nic jiného nám nezbývá. O Václavské pouti jezdí do Strakonic tisíce lidí. Musíme co nejvíce snížit riziko, které by mohlo mít pro Strakonice neblahé následky,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička.

Kalkulačka: Zrušení stánkového prodeje znamená pro radnici ztráty ve stovkách tisíc korun. Pokud by každý prodejce měl k dispozici deset metrů čtverečních plochy, při poplatku 100 Kč na den za metr čtvereční a počtu 400 stánků činí ztráta města 400 000 Kč za den.

Prodejce J.K., který na Václavskou pouť jezdí se svým zbožím přes 10 let, s tímto vývojem počítal. „Možná, že by se dala udělat nějaká opatření, ale ne na tak velké pouti. Četl jsem nedávno o Prachaticích nebo nemocnici v Horažďovicích, kde virus udeřil. Nikdo neví, kdy se korona zase objeví,“ řekl stánkař. Celé jméno zveřejnit nechtěl.

Václavská pouť patří po Matějské v Praze mezi největší v ČR. Zájem o ní má každoročně kolem 400 stánkářů. Ti platí radnici poplatek 100 korun za metr čtvereční na den.