Čestice – Vůně uzeného masa byla v sobotu cítit po celém nádvoří čestického zámku. Dobrovolní hasiči zde pořádali již třetí ročník Uzenobraní.

V loňském roce čestičtí připravili „jen" kolem 300 kilogramů masa uzeného, které bylo hned vyprodané. Letos se tedy připravili lépe: „Po loňské zkušenosti jsme naložili o třetinu více masa, tedy 450 kilogramů a připravili 37 kilogramů sýru na uzení. Snad to bude letos stačit," říká za SDH Čestice Michal Krásl.

I přes velmi chladné počasí se na akci přišlo podívat více než 500 lidí. Domácí, poctivě šest týdnů naložené a v domácích udírnách vyuzené krkovice a bůčky byly lákavé pro všechny. Jako lahůdka byl pak k zakoupení i sýr ve třech příchutích, který se průběžně udil. Návštěvníci měli možnost si zakoupit studené uzené domů, či teplé k zakousnutí na místě. K poslechu a později i k tanci zde pro návštěvníky hrála cimbálová muzika Pajtáš.

Mezi pozvanými hosty byli i hasiči ze spřátelených Čestic z okresu Rychnov nad Kněžnou. Letos jich přijelo 12. Hasiči z obou obcí se vzájemně navštěvují na akcích již několik let.