Armáda se Sokolem má sice dlouholeté zkušenosti, ale stanoviště záchranky v Plané u Českých Budějovic na něj není koncipováno. „Armáda poskytuje službu kvalitně. Jediný problém je velikost vrtulníku a možnost přistávání v některých lokalitách,“ zmínila hejtmanka Ivana Stráská.

ZASAHUJE V TERÉNU

Červeno-bílý stroj váží šest tun, obsluhují ho dva piloti a těžko dosedá na zem v členitém terénu Šumavy, která je dle slov ředitele jihočeských záchranářů Marka Slabého právě nejčastějším místem zásahu.

Ilustrační foto.
Na Kleť letěl vrtulník pro zraněného muže

Jak zmínil předseda představenstva Daniel Tuček z firmy DSA, která vyhrála tendr ministerstva zdravotnictví, jejich EC 135 zvládne mnoho. „Jde o moderní vrtulník vybavený pro noční lety, schopný záchrany pacienta v nepřístupném terénu a může bez ohrožení osob i majetku přistát v zástavbě města,“ přiblížil.

Se zahájením provozu přijímají piloty, kteří na letecké záchrance v kraji už sloužili. „Budou tu i nadále létat zkušené posádky s místní znalostí,“ potvrdil.

SLOUŽIL ČTYŘI ROKY

Podle tiskové mluvčí 24. základny dopravního letectva Zuzany Špačkové tuto službu armáda zajišťuje od 1. ledna 2017. „Provozuje ji kompletně odbor LZS a urgentní medicíny Armády ČR. Poskytovatelem techniky je naše základna Praha–Kbely,“ upřesnila. K záchraně osob armádní Sokoly využijí nadále v Plzeňském a Karlovarském kraji. „Vrtulníky slouží i k výcviku a pro další potřeby armády,“ popsala.

Ilustrační foto
Pro ženu na Kramolín letěl vrtulník

V oboru se vítězná firma pohybuje téměř 30 let. Dle slov prvního místopředsedy představenstva DSA Daniela Tučka se do našeho kraje těší. „Kromě jednotlivých letů aerotaxi, letecké školy a leteckých prací v této lokalitě zatím žádné další služby neprovozujeme,“ objasnil.

MODERNÍ VYBAVENÍ

Moderní vrtulník o váze tři tuny má kromě standardního záchranářského vybavení další vymoženosti. „Ve výbavě jsou brýle pro noční vidění či tzv. cargo hák pro záchranu pacienta v nepřístupném terénu,“ vysvětlil. Navíc může přistávat také v zastavěných oblastech bez ohrožení osob a majetku.

Výcvik záchrany lidí probořených v ledu pomocí vrtulníku na Dolní Vltavici.
VIDEO: Nad Lipnem bylo rušno, cvičili tam záchranáři s vrtulníkem

Příští rok se tak vrátí LZS na stanoviště v Plané u Českých Budějovic. V areálu by měla podle ředitele Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Marka Slabého helikoptéra zůstat již natrvalo. „Základna je v těsné blízkosti krajské nemocnice, kde jsou všechna specializovaná pracoviště, kam bývají zpravidla transportováni právě pacienti cestou LZS,“ naznačil s tím, že je to pro záchranáře i pacienty dobrá zpráva.