O posledním adventním víkendu panují legendy, jak plné jsou markety a jak dlouhé fronty se zde vytvářejí. Je to pravda? Není nic jednoduššího, než se přesvědčit na vlastní kůži. V sobotu 19. prosince jsem se zaměřil na pohodlí při nakupování, šíři sortimentu a zásob. Postupně jsem navštívil Kaufland, Lidl a Billa v Obchodním domě Otava. Kupodivu nikde jsem nenarazil ani na známku shonu nebo dokonce stresu. I přes to, že bylo všude poměrně dost lidí, tak nikdo nikam výrazně nespěchal.

Kaufland:

Parkoviště před supermarketem bylo docela plné, ale měl jsem štěstí a podařilo se mi zaparkovat jen pár kroků od vchodu. Uvnitř jsem nenalezl mezeru v regálu. Všeho bylo dostatek a dokonce ani zboží v akci nebylo vyprodané. Fronta u lahůdek byla asi na dvě minuty, ani tady nic nechybělo a vše bylo čerstvé. Na pokladně jsem nestrávil snad ani minutu a jako bonus mě potěšila pokladní milým úsměvem.

Vedoucí směny Marcela Bydžovská ten největší nápor zákazníků teprve očekává. „Nejvíce lidí přijde v úterý a ve středu. Musím ale říct, že v letošním roce jsem nezaznamenala žádnou výraznou nákupní horečku," uvedla.

Lidl:

Ani tady jsem neměl problém s parkováním, parkoviště bylo dokonce méně zaplněné, než obvykle bývá. Uvnitř bylo opět všeho dostatek a na tvářích zaměstnanců prodejny byl vidět klid. Vedoucí provozovny Petr Šilhan potvrdil mou domněnku, že letos je v obchodech před Vánoci opravdu docela klid. „Lidé už se asi naučili nakupovat průběžně a nenechávají vánoční nákupy na poslední chvíli. Dalo by se říci, že uplynulé dny se návštěvností dají srovnat s většími slevovými akcemi," uzavřel.

Billa:

Jediný problém bylo plné parkoviště, takže jsem musel chvíli kroužit, než se mi povedlo zaparkovat. Jinak situace v obchodě byla opět pohodová a nezaregistroval jsem ani stopu po předvánočním nákupním šílenství.

Ač sám nemám nakupování zrovna v lásce, byl jsem tímto opravdu příjemně překvapen. Pokud by nakupování vždy bylo takto v klidu, asi by se nám všem ulevilo. Jenže nezapomínejme, že do Štědrého dne chybí ještě tři dny a markety pojedou stále naplno. Takže opravdový nápor se dá ještě očekávat.