Holubov

O lanové drázeKRÁSETÍN – KLEŤDélka lanovky je 1792 m
Převýšení je 383 m
100 pevně uchycených sedaček
22 traťových podpěr ve tvaru T
Přepravní kapacita je 220 osob/hod
Za celou dobu existence bylo přepraveno už více než 3 mil. cestujících
Průměr poháněcího a napínacího lanáče 3000 mm
Dopravní rychlost lana 2 m/s
zdroj: www.lanovkaklet.cz

Po měsíční výluce, při které lanovka dostala zbrusu nové lano, se v sobotu turisté budou moct znovu vyvézt na Kleť (1084 metrů n. m.), nejvyšší vrchol Blanského lesa. Potvrdil nám to starosta Holubova Roman Kudláček. „Je hotovo, máme za sebou zkušební provoz a sedačky už jsou nasazené. Ve středu technici dokončí mazání lana a od soboty znovu jedeme,“ řekl starosta.

Výměna lana vyšla na zhruba 1,5 milionu Kč, z toho 970 tisíc uvolnil krajský úřad, něco přes půl milionu platila obec. „Lano už dosluhovalo, měnili jsme ho po čtyřiatřiceti letech,“ sdělil Roman Kudláček. Stařičká jednosedačková lanovka má podle starosty nakročeno k tomu, aby se z ní stala technická památka. Její stavba začala v roce 1959 a jezdí od července 1961. 

Lipno nad Vltavou
Oprava se týká také lanové dráhy Lipno Express. Jak sdělil Vojen Smíšek, manažer marketingu a PR lipenského areálu, jsou dokončeny větší operace – revize a opravy kladkových baterií na vybraných sloupech. „Čeká nás ještě výměna nástupního pojízdného koberce. Až do začátku zimní sezony budou probíhat rutinní práce jako mazání kladek,“ uvedl mluvčí. Jedná se o opravu, kterou je nutné učinit vždy po několika letech provozu. „Nejde tedy o běžnou každoroční rutinu,“ zdůraznil Vojen Smíšek.

Jeřáb sundal z kladkových baterií lano, technici se mohli pustit do jejich demontáže.
Na Lipně naplno vypukly přípravy na zimní sezónu

Odstávka lanové dráhy potrvá do startu zimní sezony, který Lipenští očekávají na začátku prosince.