K plavání se dostal už v přípravce ve školce. „Bylo to spíš takové hraní s vodou," směje se Rostislav Vítek (37), který drží český rekord na kanálu La Manche (7:16:25). Teď trénuje českou reprezentaci dálkových plavců, se kterou v minulých dnech dorazil na strakonický plavecký stadion. „Je to jeden z mála bazénů, kde můžeme trénovat už v květnu," vysvětlil.
O tom, že se Rostislav Vítek stane špičkovým plavcem, rozhodl tak trochu osud. „Dostal jsem tehdy zápal plic a doporučili mi, abych chodil plavat. Bavit mě to začalo až v deseti letech," vzpomíná. V osmi letech přitom vyhrál sedm zlatých na mezinárodních závodech ve Východním Berlíně. Dnes má na kontě mimo jiné dvě zlaté medaile ze Světového poháru z Capri do Neapole a sedmnácté místo z olympiády v Pekingu.
Profesionální kariéru pověsil na hřebík loni po neúspěšné kvalifikaci na olympiádu. Následně se stal reprezentačním trenérem. „Chtěl jsem svoje zkušenosti předat dál," vysvětluje. Mezi svými svěřenci prý ale moc nástupců nemá.
Překonávat sám sebe ale hodlá dál. Když totiž přeplaval kanál La Manche, na břehu přemýšlel nad tím, zda by ho zvládl přeplavat ještě zpátky. „Budu doufat, že v roce 2016 se najde nějaký vhodný termín," říká s nadějí.
Poprvé byl Lamanšský průliv přeplaván v roce 1875 za 21 hodin a 45 minut.