Daňová přiznání lze odevzdat denně do pátku od 8 do 17 h, v pondělí do 18 h, pokladna je v provozu vždy do 15 h. Na otázky k EET a daňovému přiznání odpovídaly Deníku v on-line rozhovoru Hana Horáčková a Jana Rohlíková z Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.

On-line rozhovor s Hanou Horáčkovou (vlevo), vedoucí oddělení evidence tržeb a Janou Rohlíkovou (vpravo), vedoucí oddělení daně z příjmů fyzických osob Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.Zdroj: DeníkJako důchodce dostávám honoráře, které za měsíc nepřesahují 10 000 korun, z nich mi zaměstnavatel sráží 15 procent. Mám nárok při daňovém přiznání žádat tuto sraženou daň zpět v rámci slevy na dani, která je myslím 24 000 korun?
Pokud se jedná o dohodu o provedení práce, uvedené příjmy můžete zahrnout do daňového přiznání. Musíte přiložit potvrzení od zaměstnavatele, do kterého budou zahrnuty všechny tyto příjmy a uplatníte slevu na poplatníka, která činí 24 840 korun.

Celý ON-LINE rozhovor s odbornicemi na daňovou problematiku ZDE

Stává se mi, že zákazníci nechtějí účtenku EET. Musím jim ji vnutit, nebo stačí, že ji vytisknu a vyhodím, když si ji kupující nevezme?
Poplatník je povinen účtenku vystavit, ale zákazník nemá povinnost ji odebrat. Důležité je odeslat datovou zprávu o evidované tržbě a účtenku vystavit. Pokud ji zákazník nechce, můžete ji vyhodit.

Jak bude probíhat slosování účtenek o ceny a jak se zákazníci dozvědí výsledky?
Účtenková loterie bude spuštěna v polovině roku 2017 a základní charakteristiky této loterie Finanční správa připravuje.

Nabízím kosmetiku jedné firmy pro rodinu, známé. Měsíční objednávka je kolem 3500 korun. Týká se mě povinnost EET a od kdy?
Ano, týká od 1. 3. 2017 ve fázi maloobchodu. Evidenci tržeb podléhají částky vybírané v hotovosti či kartou, které jsou příjmem z činnosti, která je podnikáním.

Jak je tomu s evidencí tržeb v případě poskytování ubytování v soukromí?
Tržby v hotovosti či kartou za krátkodobé ubytování v soukromí jsou evidovanou tržbou a měly by být evidovány již od 1. 12. 2016.