Krásný letní den, sluníčko svítí, ptáci zpívají a v lese kolem Boubína a Kubovy Hutě sotva potkáte živáčka. Ideální výlet pro rodinu, kdy si vyčistíte hlavu od každodenních problémů. Potkáte pár turistů či cyklistů. „Kam máte namířeno,“ ptáme se pocestných. „Byli jsme se podívat na Boubínské rozhledně a jedeme na hrad do Vimperka,“ usmívá se mladá rodina.

Právě rozhledna, která se nedávno dočkala již druhé opravy, je zde nejvyhledávanější atrakcí. Podle starosty Kubovy Hutě Zbyňka Kloseho, jí ročně navštíví průměrně 40 tisíc osob a byla postavena v letech 2004-2005. Unikátní je tím, že jde o nejvýše položené dřevěnou rozhlednu v ČR vůbec (1362 metrů nad mořem). Hora Boubín je navíc 15. nejvyšší v republice, 5. nejvyšší vrchol české Šumavy a 3. nejvyšší hora Jihočeského kraje.

Hudba budoucnosti

Kolem stavby se stále vede řada debat, zda má v přírodní rezervaci Boubínského pralesa své místo. Podle zájmu turistů však rozhodně ano. „Je těžce přístupná nejen pro lidi ale hlavně pro techniku, proto připravujeme nový projekt, kdy by vyhlídková věž mohla být z odolnějšího materiálu, speciálního betonu,“ prozradil starosta Klose. Podle jeho slov by mohlo jít, když se vše podaří, o průlom ve stavitelství v rámci Evropy.

Svahy na Kubově Huti byly o víkendu v obležení lyžařů. I počasí jim přálo.
OBRAZEM: Druhý únorový víkend na Kubově Huti se vydařil

Každá operace v terénu dá totiž fyzicky zabrat. „Rekonstrukce je velmi obtížná. Důležitá je životnost materiálu. Dřevo jsme museli při první opravě nosit ručně a nyní ho nahoru tahali koně,“ popsal dále. Obě opravy během let už vyšly samosprávu na milion korun, proto začala vybírat vstupné.

Nastaly však další komplikace, nenechavci několikrát ukradli kasičky s finančním obnosem, z věže zmizel dokonce i hromosvod. „Proto máme nyní turniket, který je poháněn z bateriového úložiště dobíjeného solárními panely a zároveň nám počítá platící hosty, ale i zde se stává, že prochází dva a více návštěvníků najednou,“ přiblížil Zbyněk Klose.

Kromě vyhlídkové věže nabízí okolí obce i další zajímavosti. Nadstandardní jsou i gastronomické a ubytovací služby. „Dominantním tématem jsou právě lesy, smrkové důstojného věku, kterými se lze procházet, z hlediska relaxace moderního člověka, je to ráj na zemi,“ míní starosta. „Penziony, hotely a chaty mají hodnocení z Booking.com 9+ i restaurace nabízí vysokou úroveň,“ dodal.

V bezprostředním okolí lze najít na půl cesty na Borovou Ladu na Světlé hoře pomníček posledního uloveného vlka (2.12.1874). Pod horou je těsně pod pramenem Volyňky půvabná Světlohorská nádrž plná raků. „Je to místo se zajímavou atmosférou,“ upozornil Klose.

Pro zraněného dělníka letěl ke Kubově Huti záchranářský vrtulník.
Větev stromu těžce zranila dělníka v lese

Jak funguje horská služba na Kubovce?

Terénní pracovník Ondřej Zeman z horské služby přiblížil funkci této složky přímo v této lokalitě. „Horská služba Kubova Huť je součást Horské služby oblast Šumava a náleží do pracovního obvodu centrální Šumava. Na stanici Kubova Huť slouží pouze šest dobrovolných členů, kteří se střídají o svátcích a víkendech celoročně v pravidelných službách,“ upřesnil s tím, že mimo tyto dny zajišťuje bezpečí návštěvníků v okolí Boubína služba z Kvildy a Zadova.

Úrazy a prochladnutí

Co se týká letního období, vyjíždí horští záchranáři dle jeho slov nejčastěji ke zraněným cyklistům. „Pomáháme ale také se zdravotnickým zajištěním nejrůznějších sportovních akcí v oblasti a zároveň jsme k dispozici místním obyvatelům,“ vysvětlil.

A co nejčastěji turisté podceňují, když vyrážejí na pěší túru v této lokalitě? Podle záchranáře Zemana se většinou jedná o kombinaci několika faktorů: vybavení, fyzická kondice, neznalost terénu. „Většinou jsou turisté ukáznění a výlet plánují. Pokud se shodou náhod pak stane drobný úraz například podvrtnutí kotníku, vlivem ne úplně vhodné obuvi, a pokud nemá turista náhradní oblečení, dochází i v létě k velmi rychlému prochladnutí, se kterým musíme počítat,“ vyzdvihl.

Ilustrační foto
Horská služba zachránila běžkaře, pomoc volal přes aplikaci Záchranka

Nabitý mobil s aplikací

Při záchraně života je důležitý čas. Výletníkům by proto doporučil mít u sebe vždy nabitý telefon a nainstalovanou aplikaci Záchranka. „Přes aplikaci se nechá zavolat i na horskou službu. A nemusí se jednat jen o úraz, pokud návštěvník potřebuje poradit nebo si není jistý v postupu terénem, lze i v těchto případech situaci konzultovat,“ naznačil Ondřej Zeman.

Horská služba ročně vyjíždí v celé oblasti Šumavy i tisíckrát. V českých horách je k dispozici 24hodin denně na telefonním čísle 1210.

Plánovaná novinka

Podle starosty by dokonce roku mělo být i nové návštěvnické středisko podobné tradiční šumavské sklářské huti. Kubovou Hutí totiž prochází historicky starší vimperská větev Zlaté stezky. „To byla významná obchodní tepna a spojka Šumavy s Bavorskem. Ve vazbě na ní se připravuje stavba nového expozičního objektu,“ prozradil s tím, že s investicí pomůže fond přeshraniční spolupráce Interreg Bavorsko-Česko 2021-2027.

Vizualizace. Nový objekt s expozicí věnovanou Zlaté stezce má vyrůst v Kubově Huti v blízkosti nádraží.Vizualizace. Nový objekt s expozicí věnovanou Zlaté stezce má vyrůst v Kubově Huti u nádraží.Zdroj: archiv Architektonická kancelář Radko Květ

Navržený objekt pod názvem Kulturní dědictví Zlaté stezky se má stát se svou polohou v blízkosti vlakového nádraží novým výchozím bodem pro výletní a turistické trasy. Jeho další vizualizace lze vidět v přiložené galerii. Vnitřní expozice se má dotkne také ochrany přírody, Boubína, historie sklářství a místní železnice.

Za návrhem stojí Architektonická kancelář Radko Květ a jejím záměrem bylo vepsat do něj jistou syrovost horských staveb a kontrast tradičních místních materiálů – dřevo, kámen – a uplatnit je při použití současného architektonického pojetí – konstrukční detaily, prosklené plochy, návrh expozice.

Zajímavosti:

Ve všech potocích, které tečou z Boubína, se těžilo kdysi zlato. Hledali ho tu prý i Keltové, a tak se můžete prostřednictvím stezky dlouhé 27 kilometrů vydat po jejich stopách. Na trase je šest zastavení a cíl poutníky zavede až na hradiště Věnec. V závěru srpna se v nedalekých Lčovicích konají i keltské slavnosti.

Povídá se mezi lidmi, že voda z Boubína je léčivá, cestou na vrchol je řada studánek s pítky, kde se můžete osvěžit. Blahodárně prý působí na turisty i místní podnebí, speciální atmosféra, energie i řídký horský vzduch.

Šumava není jen úchvatná příroda, ale v lesích v příhraničí se nachází plno zajímavých objektů, opuštěné kravíny, staré hotelové komplexi, domy a statky. Lze tedy vyrazit poznávat i odvrácenou stránku tohoto regionu. Dalším cílem může být i zachovalé válečné opevnění a množství bunkrů (tzv. řopíků) z doby meziválečné i poválečné. Jen kolem Kubovy Huti jich je evidováno kolem čtyřiceti.

Lokalita je proslulá i zimní nabídkou sportů, nadšenci tu připravují a udržují řadu běžeckých tras. Sjezdovky zde v sezoně využívají především začátečníci a rodiny s dětmi. V místní lyžařské škole instruktoři kladou důraz na individuální přístup a příjemnou atmosféru.