„Prachatické kruhové křižovatky jsou přesně podle závazných předpisů pro architekty a konstruktéry,“ zaznělo z úst vedoucího prachatického dopravního inspektorátu Martina Grožaje při nedávném jednání zastuptelů. Měl totiž vysvětlit, proč kruhové křižovatky vypadají uprostřed jako bábovky z písku. Přidal ještě, že právě střed kruhového objezdu musí zamezit výhled. „Technické podmínky pro budování okružních křižovatek, které vytvořilo ministerstvo dopravy, říkají, že šofér nesmí vidět na protilehlou stranu objezdu,“ upřesnil Martin Grožaj s tím, že hlavní důvod je především bezpečnost, kdy kruhová křižovatka funguje jako zpomalovací prvek v silničním provozu.

„Ze sta procent proto stavíme kruhové křižovatky ve městě podle daných norem,“ doplnil jeho slova prachatický starosta Jan Bauer s tím, že i další plánovaný kruhový objezd v ulici Pivovarská by měl mít podobné parametry stejně jako ten, jež zanedlouho vznikne na právě rekonstruovaném dětském dopravním hřišti.

Martin Grožaj ale zastupitelům přišel vysvětlit i důvod, proč služba dopravní policie nedoporučila na dobu výstavby kruhové křižovatky ve Slámově ulici zobousměrnit ulici Lázeňská. „Podle našeho zjištění nelze z obchvatu plynule odbočit. Zároveň chybí podmínky pro dobrý rozhled a odbočení by bylo ruskou ruletou,“ zdůvodňoval policista s tím, že technické podmínky křižovatky u obvodního oddělení jsou dědictvím z minula a v současné době křižovatku nelze řešit jinak. „Navíc, víme, že je křižovatka nebezpečná a v zájmu zachování bezpečnosti jsme požadavek na jízdu v obou směrech nedoporučili,“ upřenil Martin Grožaj.

Komplikace v dopravě ale ve městě skončí už tento čtvrtek v poledne. To by měl být totiž řidičům do užívání předán kruhový objezd ve Slámově ulici.