Kostel Povýšení svatého Kříže poničila v roce 2017 vichřice. Od loňského září je věž v rekonstrukci. Peníze z veřejné sbírky, dotací a dalších zdrojů nestačily. Římskokatolická církev proto požádala město o dar 1,7 milionu korun, které jí na opravu schází.

Opoziční zastupitel Jan Mach shledal nedostatky už v žádosti. „Žádost nebyla řádně podepsána a zaevidována. Později byla doplněna o jakési jednání, ale nikde není uvedeno, kdo si vůbec vymyslel koupit pohřebiště. Kupovat hřbitov není sranda. Majitelé hrobek mohou podávat žaloby na bezdůvodné obohacení,“ upozornil.

Starosta Vít Rada reagoval na osočení, že kope za církev obranou palbou. „Pouze jsem interpretoval žádost a obsah dopisu faráře. Bohužel jsem dokumenty odevzdal podatelně pozdě, ale nic to nemění na tom, že vše bylo řádně podepsané,“ argumentoval.

Bývalý starosta a nestraník Petr Hynek byl také rozčílen. „Kupčíte tu s mrtvými, cena je vysoká a na pozemku jsou nemovitosti v soukromém vlastnictví osob, to je právně napadnutelné,“ zopakoval.

Administrátor veselské farnosti Stanislav Brožka věří ve vítězství rozumu. „Kostel není jenom náš, je to kulturní dědictví. Myslím si, že vyspělá společnost se pozná podle toho, jak se stará o své památky. Rekonstrukce byla rozdělená na dvě etapy, dřív jsme o dar nežádali, protože jsme chtěli ujasnit, kolik peněz je ještě potřeba,“ nastínil.

Názor do pléna přidal i Jaromír Novák, další exstarosta, nyní zastupitel a člen Rady Jihočeského kraje. „Fara je chlouba zdejší farnosti. Když sem přijedou Moraváci, tak jim spadne čelist,“ uznal.

Oprava sakrální památky už stála něco málo přes tři miliony, peníze z prodeje hřbitova za 1,17 milionu a finanční dar města ve výši 497 tisíc by měly pokrýt zbylé náklady. I přes ohnivou diskusi oba návrhy prošly.

- Nákup pozemků u Centra sociálních služeb TEP již realizovaný dříve za 33 tisíc.
- Odhadnutá cena pozemku hřbitova, části zdi a Fontanova hrobka 1,17 milionů.
- Finanční dar ve výši 497 tisíc.
= celkem 1,7 milionů korun.