Letní koupání, to jsou chvíle odpočinku a pohody. „Nejradši se chodím koupat do řeky. Přijde mi nejčistší a bez chemikálií," říká Tereza (32) ze Strakonic.

Ve všech zdrojích vody ale existují organismy, které dokáží letní idylku proměnit v patálie. Řeč je o bakteriích, virech a prvocích.

„Nejčastějším onemocněním jsou střevní a žaludeční potíže. Patogenní organismy vstupují do těla při náhodném polknutí vody," vysvětlil František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Asi nejznámějšími bakteriemi jsou sinice. Způsobují vyrážky, zarudlé oči nebo rýmu. A jak sinice ve vodě poznat? Stačí láhev od balené vody zcela naplnit vodou a nechat alespoň dvacet minut odstát na světle. Pokud voda zůstane čirá, ale na povrchu se utvoří zelený kroužek z organismů ve tvaru sekaného jehličí nebo zelené krupice, jedná se o sinice.

Druhým závažným problémem je stupeň znečištění fekálního původu. Kontaminace patogenními organismy může pocházet z odpadních vod, zvířat i od koupajících se osob.

„Kvalitu vody monitorujeme nepřetržitě a to na zákonem stanovených místech," uvedl František Kotrba. Seznam míst je k dispozici na webu Ministerstva zdravotnictví ČR.

Volyňští mají prvorepublikové koupaliště, Vodňanští smůlu

Letní teploty lákají k vodě. Oficiálně koupací sezona začne 30. května, nadšence osvěžující se v různých vodních tocích a nádržích můžete potkat už teď. My jsme pro vás zmapovali, kde se dá během sezony vykoupat.

Letní areál v Radomyšli není jen koupaliště, ale především centrum sportu a zábavy. Spolu se strakonickým venkovním plaveckým areálem otevře v červnu.

Zato volyňské unikátní koupaliště otevřelo na přelomu dubna a května.

Obyvatelé Vodňan mají už několik let smůlu. Jejich Škorna je mimo provoz a ačkoliv je v okolí spousta rybníky, všechny jsou chovné a koupání je z důvodu hnojení jen pro otrlé.

Letní areál Radomyšl

Z bývalého pionýrského tábora je dnes areál pro sportovní a kulturní vyžití. Kromě koupání v nádrži, do které voda natéká ze studánky, nabízí areál i ubytování. A to buď ve stanu nebo v malé turistické ubytovně. Pořádají se zde různé akce, například víkend pro děti nebo sraz motorkářů, letos je na programu i koncert skupiny Krucipüsk. Možnost i soukromých zábav.
Otevírací doba: denně 8 – 18, podle počasí i déle
Celodenní vstupné: jednotná cena 15 Kč

Letní areál Strakonice

Letní areál strakonického plaveckého stadionu nabízí bazén s osmi dráhami, bazén s tobogánem, dětský bazén s klouzačkou a hradem s dvěma menšími skluzavkami a brouzdaliště pro nejmenší. Venkovní areál disponuje půjčovnou sportovního náčiní, kde si návštěvníci mohou půjčit věci na minigolf, stolní tenis, líný tenis, na basketbal, nohejbal, plážový volejbal ad.
Otevírací doba: červen 12 – 19, červenec a srpen 10 – 20
Celodenní vstupné: Děti do 15 let 60 Kč, starší 15 let 70 Kč


TIP DENÍKU: Koupaliště Volyně

Volyňské koupaliště je jediné svého druhu v České republice. Vznikalo v letech 1939 – 1914 a v roce 2008 bylo prohlášeno za kulturní památku.
V areálu je zdarma k dispozici bezdrátové Wi-Fi připojení. Na koupališti se každoročně pořádají různé akce, například motorkářský Fichtl Cup nebo hudební festival Koupák smack fest.
Otevírací doba: po celou sezonu 9 – 22
Vstupné: Děti do 15 let 5 Kč, dospělí 10 Kč

Darina Vernerová