Zrušené jsou i plzeňské Slavnosti svobody, které každoročně navštěvuje kolem 70 až 90 tisíc návštěvníků. Letošní, jubilejní Slavnosti svobody v Plzni, které se měly uskutečnit 1.až 6. května 2020 a připomenout 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou, jsou podle slov primátora města Plzně Martina Baxy zrušeny a budou nahrazeny neveřejnými pietními akty. Tradičním programem Slavností svobody vždy byly dobové vojenské tábory, Konvoj svobody (Convoy of Liberthy), kterého se účastní více jak 200 kusů dobové vojenské tchniky, besedy s veterány, koncerty a další kulturní program. Já osobně účinkuji v programu Slavností svobody od roku 2013 v rámci projektu Plzeň 1945, který kromě amerických osvoboditelů připomíná i tehdejší Plzeňany, vítající své osvoboditele. V rámci tohoto projektu vyrůstá každoročně v Křižíkových sadech v Plzni replika pódia, které v roce 1945 stálo na Náměstí Republiky v Plzni a na kterérm se odehrávají dobové módní přehlídky, jak civilní módy, tak dobových uniforem. Připomeňme si loňské ročníky alespoň formou fotogalerie.

V knihovně ve Strakonicích se pracuje naplno, i když je zavřeno.
Ve strakonické knihovně je živo, i když je zavřená. Šijí tam také roušky

Zrušen je i Den s 25. protiletadlovým plukem, plánovaný na neděli 24. května, jak sdělila informační důstojnice 25. protiletadlového pluku ve Strakonicích, kpt. Jana Samcová. V rámci programu mělo být několika členům jednoty ČsOL Strakonice předáno ocenění za dosavadní činnost. Tradičním bodem programu je i bojová ukázka z bojů 2. světové války, ve které účinkují i členové KVH Čeští lvi, z nichž někteří jsou zároveň členy jednoty ČsOL Strakonice.

Zatím není jisté, zda bude program nahrazen akcí v menším rozsahu a v jiném termínu.

Město Sedlice oslavy 75. výročí osvobození, plánované na pátek 8. května, zatím nezrušilo a mohu tak na ně pozvat čtenáře. V programu jsou pietní akty i dobový americký, vojenský tábor členů Klubu 4. obrněné divize z Plzně.

Věřím, že nouzový stav a karanténu všichni ve zdraví přečkáme a budeme se zase moci věnovat naší veřejné činnosti, kterou je připomínání naší slavné historie a těch, kteří ji tvořili.

David Maňhal, jednota ČsOL Strakonice