Necelá šedesátka plavců různého postižení a hendikepu již třetí týden obývá plavecký stadion ve Strakonicích. Tato parta lidí, se svými trenéry, instruktory a asistenty si říká Kontakt bB (bez barier, pozn. autora). Již dvacet čtyři let jezdí na strakonický plavečák trénovat a někteří i intenzivně připravovat na paralympijské hry.

Sportovkyně Barbora Antonovičová pochází sice z Brna, ale účast na soustředění ve Strakonicích si nenechala ujít již po šestnácté. „Mám to tady ráda. Je to skvělý zážitek, potkat se se všemi kamarády, proto se také organizace jmenuje Kontakt bB. Je to zkrátka o tom kontaktu," usmívá se Barbora Antonovičová.

Celý týden se nese v duchu tréninků, cvičení a porad. Ovšem na trochu zábavy se čas také najde. Vždyť turnusu se účastní i spousta dětí, nejmladším účastníkům je sedm let.

Děti si během pobytu na plaveckém stadionu mohly mimo jiné zahrát vodní pólo. „Trochu jsme si upravili pravidla. Třeba máme pozici hájeného hráče, kterému nikdo jiný nesmí vzít míč, nebo někteří plavci mají svého osobního asistenta. Zkrátka pravidla jsou nastavena tak, aby si byli všichni rovni," vysvětluje instruktorka Radka Kučírková.

Třítýdenní soustředění Plavecké akademie bez bariér v plaveckém areálu zakončí v pátek 29. července plavecké závody Strakonice Cup. Na start se poslední týden připravovalo padesát sedm plavců, včetně bývalých i současných paralympijských reprezentantů pod vedením šéftrenéra Kontaktu bB Jana Nevrkly. Osmnáctiletá Vendy Dušková a čtrnáctiletá Anežka Floriánková se představí na posledním domácím závodě. Zde to pro ně byla příprava na nadcházející paralympijské hry v Rio de Janeiro.