Absolvent plzeňské konzervatoře, pražské Akademie múzických umění a profesionální hudebník Jindřich Koman (50) se tvrdě opřel do starosty Břetislava Hrdličky. Důvodem byl průběh výběrového řízení na ředitele Městského kulturního střediska Strakonice. „Výběrové řízení bylo ukázkou protekce a klientelizmu. Podle mých zjištění bylo křeslo ředitele kultury ve Strakonicích připravené pro starostova kamaráda Františka Christelbauera. Byla to zbytečná ztráta času. Udělám maximum, aby byl průběh řízení přešetřen," říká Jindřich Koman, který byl jedním ze šesti účastníků řízení.

Starosta Břetislav Hrdlička reagoval, že výběrové řízení bylo regulérní. A to i přesto, že v kompetenci rady města jako výkonného orgánu v oblasti samostatné působnosti je jmenovat a odvolávat ředitele městských organizací. „František Christelbauer se ukázal být jako nejvhodnější kandidát. I bez tolik omílaného vysokoškolského vzdělání či jazykové vybavenosti. Pro Strakonice jsou teď důležité praktické zkušenosti," hájí rozhodnutí konkurzní komise Břetislav Hrdlička.

Výběrové řízení se uskutečnilo ve středu 18. března. Přihlásilo se šest uchazečů, konkurzní komise vybírala ze čtyř. Radě města doporučila jmenovat do funkce ředitele kultury jejího do té doby prozatímního ředitele Františka Christelbauera.

Více ve Strakonickém deníku v úterý 14. dubna.