Klára AlešováZdroj: Deník„Je to dlouhodobá situace. Kdyby odešli zubaři, kteří už mohou do důchodu, byla by to katastrofa,“ dodala za Oblastní komoru Drahomíra Kvěchová. Mezi lidmi je po zubních lékařích velká poptávka a většina jich nehledí ani na kvalitu jako na to, že vůbec nějakého zubaře, který je přijme, našli. Také ve Strakonicích se mluví o otevření nové zubní ordinace. Ale informaci zatím nikdo ani oblastní stomatologická komora, nedokázal potvrdit.

Už dnes není žádnou výjimkou, že lidé jezdí ze Strakonicka za zubařem do Českých Budějovic, Příbrami, či Plzně a jsou rádi, že nějakého stomatologa mají.

Cesta z takové situace je asi dvojí. Jedna přes plnou peněženku, ve které budou peníze na cestu za zubařem, jež si jako nedostatková služba nechá za práci patřičně zaplatit. Nebo zakročí stát a začne spolu s obcemi, kde tito lékaři chybí, motivovat mladé lidi ke studiu oboru a pomohou jim zřídit pracoviště a dají třeba i podmínku, že po vystudování školy musejí pár let svoji praxi v Čechách vykonávat.