Strakonice – Celkem 392 stánkařů nabízelo své zboží na letošní pouti. A kolik že to přibylo do městské kasy? Celkem 655 tisíc.

V uplynulých letech bylo běžně k vidění mezi 350 a 360 stánky. Ale díky protažení prodejní plochy na Velkém náměstí až ke kruhovému objezdu, bylo možné za poslední dva roky navýšit počet stánků ke čtyrem stovkám. „Snažíme se o různorodost a zboží pro všechny věkové kategorie, což si myslím, že se nám letos povedlo," říká Petra Šmolíková z finančního odboru ve Strakonicích.

Největší radost prý ale působí fakt, že na pouti bylo více prvovýrobců, čili lidé, kteří sami výrobky vyrábí a nepřeprodávají je. „Mám z toho upřímně radost, měli jsem tu například bylinkáře, sýraře, výrobce polštářů a podobně, opravdu záběr je veliký. Raritou letošní pouti byla asi dojírnička koz a ovcí, u které se zastavovaly zvědavé davy lidí," usmívá se Petra Šmolíková.

Nejstarším účastníkem pouti byl 74 letý Karel Horák ze Semice, který přijel do Strakonic prodávat sáčky na zdobení perníčků a držáky na cibuli.