Jak uvedl Miroslav Bína, mluvčí Biskupství českobudějovického, důvodů je několik. „Tím hlavním je ale skutečnost, že ubývá kněžích, kteří by mohli spravovat stejný počet dosavadních farností,“ vysvětlil s tím, že letos v červenci budou vysvěceni jen dva jáhni, kteří by se za rok mohli stát kněžími. „Už v červnu by mělo být ale vysvěceno šest tak zvaných trvalých jáhnů. Jsou to jáhni, kteří jsou ženatí. Ti mohou být pomocníky nějakého faráře, vést například bohoslužbu slova,“ přiblížil.

Dodal, že dnes už tak každý farář spravuje více farností. Své o tom ví například Josef Stolařík, který je nejen ševětínským farářem, ale také administrátorem farností Trhové Sviny, Olešník, Žumberk a Benešov nad Černou. „Úbytek věřících není tak velký, ale problémem je nedostatek kněžích,“ potvrdil. „Vždyť kolik je ročně vysvěceno a kolik jich zemře? Právě také odešel páter Edward Maka z Kardašovy Řečice,“ uvedl Josef Stolařík, který je nyní administrátorem po Marcinu Żelazném, který zemřel koncem minulého roku.

Podle českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila je proto nutné si zcela realisticky přiznat, že vzhledem ke stále ubývajícímu počtu kněží bude do budoucna nutné obsazovat knězem jen farnosti s vyšším počtem účastníků bohoslužeb. „Po poradě s vikáři a kněžskou radou dojde rovněž ke sloučení malých farností do větších celků, aby tím pro správce farností ubylo nadbytečné administrativy,“ poukázal na další důvod.

Každá farnost má totiž své IČO, tedy i účetnictví. Sloučení by mělo přispět k tomu, aby se administrativní správa zmenšila.