Pomáhat kávou chtěli pořadatelé prvního ročníku festivalu výběrové kávy Plachý Coffee Fest.

„Všichni, kdo prodávají, dají půlku výdělku na charitu,“ informuje Jiří Slováček, moderátor, barista a redaktor internetového serveru o kávě v tlačenici kolem stánků. Dozvídám se tedy spolu s ostatními, že akce má charitativní ráz a peníze půjde na centrum Arpida a pro Adama Houšku, který přežil tragickou autonehodu.

Kromě kávy si můžete zakoupit třeba ručně vyráběné zástěry nebo nějaké dobroty. Vanilkovou zmrzlinu si koupila slečna Štěpánka. Považuje se za „kafařku“ a přišla na akci cíleně. „A co támhle, tam si dáme,“ ukazuje na stánek s kávou její kamarádka a odvádí tam Štěpánku. Podle pořadatele Jana Pavla Černého patří jedna z přítomných pražíren z Písku mezi nejlepší na jihu Čech. Stačí jen ochutnat. „Významem akce je přiblížit výběrovou kávu, která nabírá na popularitě, i u nás,“ vysvětluje. Komerční pražírny podle něj nejsou férové k farmářům, neví se, kde a jak byla káva pěstovaná. „Chceme také pomáhat,“ uzavírá mladík, který pije rád klasické espresso. S dalším ročníkem se prý už počítá.

Fronta se stojí před usměvavou zrzkou, Anetou Kopeckou, vicemistryní České republiky ve filtrování kávy. Připravuje černý nápoj z anglické pražírny Square Mile. „Máme dva druhy: Etiopie a Kostarika,“ ukazuje mi slečna. Vodu nalévá přes speciální filtr. „To je metoda V60,“ vysvětluje mi odbornice. Jakou kávu podle ní lidé nejvíc pijí? „Starší lidi mají rádi hořké chutě,“ myslí si Aneta Kopecká. Výběrová káva ale podle ní nabízí i chutě jiné. „Třeba jahodové a vanilkové tóny. Jsou tam cítit kvůli způsobu pražení, není to dodaná příchuť,“ ujišťuje zatímco dolévá do pohárku poslední porci. „Kávový svět je široký a každý si v něm najde to své,“ usmívá se baristka a jde připravovat další várku.

Kromě dobrot festival nabízí také hudbu nebo přednášky. Co je výběrová káva, vliv kávy na lidský organismus, káva na cestě lidem a promítání cest po Panamě, to jsou témata přednášek, na které pohovoří odborníci v prvním patře jednoho z domů v Plachého ulici.

Na lavičce sedí paní a upíjí z kelímku. Je to majitelka jednoho z butiků v ulici Gabriela Brůžková. „Kávu už si vůbec nedělám, chodím na ní tady vedle,“ ukazuje na novou kavárnu, která festival spoluorganizuje. Byla by pro, aby se akce konala zase za rok? „Jen ať se dobré věci opakují,“ říká rozhodně.