Konečně mám práci. To si mohl říct šestatřicetiletý Petr. „Nikdy jsem si nemyslel, že skončím na stavbě. Od loňska jsem ale o zaměstnání nezavadil a teď jsem rád, že konečně alespoň něco mám,“ řekl. Je rozvedený, platí na dvě děti a peněz rozhodně nemá nazbyt. Bojí se jen toho, že to bude zase jen dočasné a bude pak muset hledat práci znovu. Zatím má to štěstí, že do statistik úřadu práce už nepatří.

Míra nezaměstnanosti na Strakonicku je 10,1 procenta, což znamená, že v porovnání s předešlým měsícem mírně poklesla. „Celkový počet uchazečů o zaměstnání se nepatrně snížil na 3714 a počet volných pracovních míst je stejný jako v předchozím měsíci, čili 328,“ zmínil vedoucí oddělení zaměstnanosti kontaktního pracoviště ve Strakonicích Úřadu práce ČR Viktor Hončarenko.

Ve srovnání s únorem 2011 klesl letos počet nezaměstnaných o 312.

Z celkového počtu lidí bez práce eviduje kontaktní pracoviště 1648 žen, což je 44,4 procenta. „Co se týče například absolventů škol, tady se jedná o 142 evidovaných absolventů všech stupňů vzdělání,“ doplnil Hončarenko. Ve srovnání s předchozím měsícem klesl počet absolventů o deset osob a ve srovnání s loňským únorem je vyšší o čtyři nezaměstnané. Na celkové nezaměstnanosti se absolventi podílejí 3,8 procenta.

Podporu v nezaměstnanosti poskytl úřad práce na Strakonicku během února 1345 uchazečům o zaměstnání a  na tyto účely bylo vyplaceno 7 912 060 korun.