„K tomuto rozhodnutí jsem dospěl již před nějakým časem, neboť jsem předpokládal, že předsednictvo ČSSD se rozhodne vyškrtnout mě z kandidátky. My na jihu Čech nechceme být označováni za případné viníky prohry ČSSD ve volbách a chceme udělat maximum pro co nejlepší volební výsledek," sdělil v pondělí exhejtman po jednání krajského výkonného výboru strany.

Zúčastnili se ho i zástupci vedení strany – místopředseda ČSSD a předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu, člen politického grémia ČSSD Milan Štěch. „Když bude kandidátní listina beze mne, ale s osobnostmi typu Stanislava Mrvky, hejtmanky Ivany Stráské, bude to kvalitní kandidátka. Přesvědčit o tom členy krajského výkonného výboru ale nebylo jednoduché, tříhodinové jednání bylo velmi bojovné a emotivní," líčil Jiří Zimola ukončení vnitrostranických půtek.

Řekl Jan Hamáček
ocenil výzvu Jiřího Zimoly k dalším kandidátům, aby do voleb šli
je rád, že všechny spojuje společný cíl – uspět ve volbách
dohadování a diskuse
o podobě kandidátky patří
k přirozenému procesu demokratické strany

Místopředseda jihočeské ČSSD Jaromír Novák stále zdůrazňuje, že krajský výkonný výbor nadále nesouhlasí s vyškrtnutím Jiřího Zimoly. Ostatní kandidáti mají ke svému setrvání ještě několik dní na rozmyšlenou. To se netýká Jindřicha Floriána, který z volební listiny odstupuje: „Je to i protest proti ukázce, jak lze zatočit s každým," uvedl krumlovský demokrat.

„Respektuji výsledek jednání. Výzva Jiřího Zimoly nám pomohla situaci odblokovat," uvedl místopředseda strany Jan Hamáček s tím, že je možné pokračovat ve schvalování kandidátek.

V korespondenčním hlasování se vyjádří všichni členové v Jihočeském kraji.
A budoucnost Jiřího Zimoly? „Rozmýšlím, jak dálv životě. Bohužel mi teď nezbývá, než se soustředit na jiné věci, ale za rok budou komunální volby, za tři krajské – a třeba mě jihočeští voliči a občané na kandidátní listině ČSSD v nějakých příštích volbách uvidí," vzkázal exhejtman.

Jiří Zimola.
Zimola do voleb nejde, ostatní ano