"Jindřichův Hradec je město betlémů a my se to vždy před Vánoci snažíme připomenout. Každý rok se v rámci akce vyrábí jedna figura do velkého betlému, který je vždy k vidění na náměstí a tvoří ho pan Roman Gale. K tomu bývají většinou dílny, takže si děti mohou vyrobit různé předměty, které si pak odnesou domů," uvedla k programu etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová a dodala, že každý rok festival nabídne nějakou specialitu, která zdobí město celé Vánoce. "V letošním roce je to anamorfní portrét tvůrce Krýzových jesliček Tomáše Krýzy, který vyrobil pan Patrik Proško, a tato specialita se nachází v kostele sv. Jana Křtitele," přiblížila Alexandra Zvonařová.

Na fotbalovém hřišti v Nemanicích řádili krampusové.
Na hřiště v Nemanicích vtrhli strašidelní alpští čerti, dorazily jich desítky

Z obce Želešice u Brna přijela své umění na festival do Jindřichova Hradce představit Marcela Hrabovská. Její manžel vyřezává betlémy ze dřeva a aby mohla jezdit s ním, vymyslela si vlastní cestu. Začala lepit slámové betlémy na vajíčka. "Je to hanácká technika zdobení kraslic. Vajíčka se zdobila celoročně, nejen na Velikonoce. Mám tam Madonu, Jezulátko v jesličkách, Marii s Ježíškem, Tři krále a další. Je to moje velké hobby," pochlubila se paní Marcela. Nazdobit vajíčko slámou je ale doslova hodinářská práce a vyžaduje spoustu trpělivosti. "Slepičí vajíčko trvá vyzdobit i šestnáct hodin, kačení vajíčka, to je práce na jeden a půl dne a husí vajíčka dělám tak dva až tři dny. Ječmennou i ovesnou slámu lepím pomocí špendlíku klasickým školním lepidlem," popsala Marcela Hrabovská.

V barokní kapli kláštera se při JINoHRÁtkách konal i malý adventní trh, kde si lidé mohli nakoupit vánoční dekorace a výrobky klientů chráněných dílen. Zúčastnily se organizace Okénko, výchovný ústav a také Kopretina nebo Nazaret z Borovan.