Od pátku budou testovat šest dní v týdnu, po šesti hodinách denně. Kapacita odběrového centra na hlavním parkovišti před českobudějovickou nemocnicí tak téměř zdvojnásobí svou kapacitu. Ani tak ale není reálný veřejně prezentovaný plán, že by všichni občané mohli stihnout podstoupit bezplatný antigenní test na koronavirus do Vánoc.

Kapacita antigenního odběrového místa před krajskou nemocnicí se podle mluvčí zdravotnického zařízení Ivy Novákové pohybuje kolem 20 osob za hodinu, což je maximum. Mezi tzv. PCR a antigenním testováním je totiž veliký rozdíl. „Při velkoobrátkovém PCR testování zajistí pracovníci odběrového místa jen stěr, vlastní analýza je pak na odbornících v laboratoři. Jenže v případě antigenních testů se vlastní analýza dělá přímo v odběrovém centru,“ vysvětlila Iva Nováková.

Hokejisté Motoru jdou do sezony s novým generálním partnerem, který se stala Madeta. Smlouvu podepsali generální ředitel Madety Milan Teplý (vlevo) a prezident Motoru Roman Turek.
Přehodnoťte pokutu pro Motor, žádá hokejový svaz šéf Madety

Jelikož je provoz antigenního odběrového místa z těchto důvodů pomalejší, zdravotníci už museli čelit nevybíravým útokům lidí, kteří chtějí test podstoupit. „Naši zdravotníci, na rozdíl od představitelů vlády, ale nenesou za organizaci testování žádnou zodpovědnost,“ zdůraznila mluvčí.

Kromě budějovické nemocnice se mohou zájemci o testování vydat i do dalších okresních nemocnic či soukromých laboratoří. Všude je nutné předchozí objednání. Testy zajišťují i někteří praktičtí lékaři či ambulantní specialisté. V Českých Budějovicích začne od pátku testovat i laboratoř AeskuLab na Senovážném náměstí. Už ve středu ale měla v provozu odběrová místa jinde v republice, kde nezaznamenala žádné problémy. „Lidé chodili na vyšetření včas a připraveni, už měli v ruce kartičku pojištěnce. V prvních hodinách nebyl zaznamenán ani žádný pozitivní případ, který by bylo nutné potvrdit následným PCR testem,“ popsala Olga Kunešová, manažerka externí komunikace AeskuLab.

Ilustrační foto.
Povedená pokladní nenamarkovala více než 400 položek za téměř 18 tisíc

Plošné antigenní testování mělo původně začít až v pátek. Podle jihočeského hejtmana a šéfa Asociace krajů ČR Martina Kuby je start s dvoudenním předstihem nešťastný. V České televizi řekl, že toto uspíšení neúměrně zatíží zdravotníky v krajích, kteří do pátku současně testují i učitele. Právě učitelé zaplnili všechny středeční kapacity testovacího centra před budějovickou nemocnicí.

Výsledky antigenních testů se lidé dozvědí do dvaceti minut přímo na místě. Negativní výsledek značí, že testovaný nebyl infekční právě v okamžiku, kdy test podstupoval, další den ale může být situace odlišná. Doporučuje se proto podstoupit test opakovaně.