Nemocnice na jihu Čech po páteční regulaci ceny za test na covid-19 oznámily, že testovat budou, ale za cenu 2600 korun, protože částka stanovená ministerstvem nepokryje náklady. Od soboty cenu snížila nemocnice ve Strakonice a českokrumlovská nemocnice oznámila hned v pátek, že s testováním končí.

Včera odpoledne vydaly jihočeské nemocnice prostřednictvím své mluvčí Ivy Novákové jihočeské nemocnice, že pozastavují objednávání samoplátců samoplátců na PCR testování bez lékařské indikace. „Odběry budou provedeny za regulovanou cenu, tedy za 1756 korun, těm, kteří byli objednáni do pondělního dopoledne Rovněž těm, kteří uhradili v pátek vyšší cenu, rozdíl vrátíme,“ uvedla Iva Nováková.

Ilustrační foto.
Ani v neděli nepřibyli na jihu žádní nově nakažení. Koronavirus má 26 lidí

Nemocnice na jihu Čech se snaží najít rozumné ekonomicky únosné řešení, jak nabídnout jihočeským pendlerům a dalším samoplátcům PCR testy. „Za tímto účelem budeme jednat s ministerstvem, zda tyto služby nezohlední v novele úhradové vyhlášky nebo jiným způsobem,“ řekla.

Pro své pacienty, kteří vyšetření potřebují ze zdravotní indikace, budou nemocnice dále tuto péči poskytovat do skončení epidemie. To bude možné v plném rozsahu mimo jiné i proto, že nebudou muset dotovat další stovky vyšetření bez lékařského zdůvodnění, která nejsou z nařízení vlády pro nemocnice povinná, anebo nedojde k objasnění úhrad zbylých neregulovaných nákladů.

Jihočeský vodní slalomář Jakub Krejčí uvažuje i o účasti na OH 2021.
Jakub Krejčí se s koronavirem setkal v Singapuru

Od počátku epidemie COVID-19 se jihočeské nemocnice rozhodly okamžitě vybudovat odběrová místa, zajišťovat odběry a jejich vyšetření pro indikované pacienty s tím, že část nákladů, které nehradí zdravotní pojišťovny, dokrývají z úspor svého hospodaření. Bylo by neseriózní ze dne na den odmítnout samoplátce, kteří jsou již objednáni a zaplatili předem za vyšetření, které potřebují kvůli svému vycestování za prací do zahraničí. Všechny nemocnice pečlivě sledují své náklady a hospodaří úsporně. Mají proto dlouhodobě vyrovnané hospodaření na rozdíl od řady fakultních a regionálních nemocnic, kterým ekonomickou ztrátu opakovaně dokrývají buď ministerstvo zdravotnictví, kraje či jiní zřizovatelé.

Kde se testuje?

- Strážný: areál TS městysu Strážný, spol. Scimed
- Strážný: hraniční přechod, spol. Nextclinics
- České Budějovice: Lékařský dům Géčko, u výstaviště, Metropol, spol. Nextclinics
- Dolní Dvořiště: hraniční přechod, spol. Nextclinics
- České Velenice: hraniční přechod, spol. Nextclinics