Radnice před pěti lety prohlásila, že by ve městě mohly znovu vzniknout jesle. Nakonec ale byl výsledek nulový. To potvrdila vedoucí odboru školství a cestovního ruchu Libuše Řeřábková. „Nepočítáme s nimi," tvrdí.

Ivana Chvostová (31) 
z Pracejovic si nedovede představit, co by dělala, kdyby se potřebovala vrátit do práce dřív než ve třech letech věku své dcery, které jsou nyní čtyři měsíce. „Maminka pracuje, tak by pomoci nemohla. A jesle tu nejsou. Prý snad jen 
v Novosedlech vezmou dítě 
i od dvou let," řekla.

Moc nepomůže ani školička Mateřského centra Beruška. Bývá v pátek a může v ní být od tří do sedmi dětí. Jak uvedla koordinátorka MC Beruška Jana Lebedová, hlídají děti většinou kolem dvou i do tří let. „Menší také, měli jsme tu dokonce i půlroční," uvedla.

Jesle, které provozovaly firmy Fezko a ČZ, skončily 
v roce 1991. O tři roky později 
i ty městské. Myšlenka na znovuotevření se objevila 
v návaznosti na třírychlostní mateřskou dovolenou. Při ní může rodič pobírat příspěvek dva, tři nebo čtyři roky. Podle tehdejšího průzkumu radnice by jedna třída naplnit šla.

Do místních MŠ jdou obvykle děti od tří let. Výjimečně i mladší. Poslední dobou jsou školky plné. 

Výjimky končí

Ve dvou mateřských školách ve městě skončí výjimka hygieniků týkající se jejich kapacity, a tak přijdou celkem o osmnáct míst, o dvanáct v MŠ A. B. Svojsíka a o šest v MŠ Holečkova. O tom informovala vedoucí odboru školství a cestovního ruchu strakonické radnice Libuše Řeřábková. „Ještě se ale budeme snažit vymyslet nějaké řešení, abychom tento počet vyrovnali," naznačila. Kapacita strakonických MŠ by tak mohla zůstat na čísle 943.

Podle jejího názoru by ale po zápisech mohla být situace obdobná jako v předchozím školním roce. „Předpokládáme, že opět uspokojíme ty maminky, které budou potřebovat kvůli zaměstnání své dítě umístit," dodala. Vloni převis zůstal jen u menších dětí, jejichž matky měly ještě rodičovskou dovolenou.

Svého nyní dvouapůlletého syna Jiřího bude chtít do mateřské školy přihlásit Jana Zelinková ze Strakonic. „Vybírali jsme podle bydliště. Chtěli bychom ho dát do Mateřské školy Spojařů na sídlišti Mír. Pokud ale nebude už místo, vzali bychom co nám nabídnou i jinde ve městě," dodala.

V mateřských školách ve městě může být tedy 943 míst. Radnice nutnost dalšího navyšování kapacity nepředpokládá. Krajním řešením by bylo obnovení části kdysi zrušené MŠ Ellerova.

Navyšování kapacity
– K poslednímu navyšování kapacity strakonických mateřských škol došlo v roce 2012.
– Tehdy vznikly dvě nové třídy – jedna v bývalé školní budově na Lidické a jedna v MŠ šumavská, dílčí navýšení pak bylo v MŠ A.B. Svojsíka a MŠ Holečkova.
– Po těchto úpravách bylo pro pro předškoláky 943 míst.

Zápisy do MŠ
– Žádosti k přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání pro příští školní rok budou přijímány v jednotlivých strakonických mateřských školách v pondělí 7. a v úterý 8. dubna od 9 hodin do 16 hodin.
– Rodiče předloží platný občanský průkaz a rodný list dítěte.