Je mu šest let a v jednom už má pro svůj život jasno – bude chytat ryby. „Znám hodně druhů ryb a umím je chytat. Líp než táta. Nejraději mám sumce," sype ze sebe bez známky trémy Matěj Chlanda z obce Dobšice u Blatné. Setkali jsme se v neděli 21. prosince v restauraci Zlatý soudek ve Vodňanech. Matěj se totiž stal vítězem soutěže Strakonického deníku o nejlepší rybářský úlovek. Odměnou pro vítěze byla večeře ve výše uvedené restauraci, kam s Matějem přijeli i rodiče Pavel a Ivana a bráška Vojtík.

Vítěz soutěže Matěj Chlanda. V jeden srpnový den letošního roku se Matěj vypravil se svým tátou Pavlem chytat ryby na rybník Labuť. Podařil se mu krásný úlovek – kapr s mírami 61 centimetrů a něco málo přes čtyři kilogramy. „Chytil jsem ho úplně sám, opravdu. Na těstovinu se žížalou," vypráví. Táta Pavel jeho vítěznou bitvu potvrzuje. „Já jsem kapra jenom podebral. Matěj ho fakt vytáhl úplně sám," říká a dodává: „Od malička žije jenom rybami. Chodí se mnou za každého počasí. Kdyby se dozvěděl, že jsem šel na ryby a nevzal ho sebou, tak by byl velký poprask," dodává Pavel Chlanda s tím, že co se týká ryb, tak „Matěj nezavře pusu celý den."

K soutěži se Chlandovi dostali díky rodičům, kteří jsou předplatiteli Strakonického deníku. „Matěj trval na tom, že fotku s kaprem pošleme. Byl to dobrý nápad," doplnil Pavel Chlanda.

A co si nakonec dal malý rybář k večeři? Přece rybu. Lososa – inu, to se pozná mistr…