V obrazech Jihočešky Jany Roselli je energie.V obrazech Jihočešky Jany Roselli je energie.Zdroj: ArchivNa základní škole tvořila ostošest. „Já jsem odmalička tvrdila, že budu kreslit a malovat, nic jiného dělat nechci, ale okolí mne nebralo moc vážně. Ta představa, že by mne mohlo uživit malování obrázků, se v době mého dětství nenosila,“ říká Jana Roselli.

Pochází z jižní Moravy od Mikulova a po páté třídě nastoupila na víceleté gymnázium, kde ale vydržela jen čtyři roky. Jak sama říká, nebylo to podle ní to pravé a necítila se tam úplně svobodně. Když se dostala v patnácti na knihovnickou školu do Brna, byla mezi tam-ními žáky i učiteli jak mezi svými. „Cítila jsme se tam svobodně, nebylo to strojené a řekla bych, že originalita a zajímavost se zde uznávala. A také jsem začala nacházet sama sebe,“ dodává. Později se s maminkou přestěhovaly do Českých Budějovic, kde poznala svého manžela. Díky jeho práci mu dnes často a s láskou říká pan Korálek.

Jana si vyzkoušela kancelářskou práci, která ji rozhodně nenaplňovala. K cestě za svým snem ji manžel Michelle velmi podporoval. „Hodně jsem kreslila pastelkama, ale v těhotenství jsem začala více používat barvy, má cesta se otevřela a vše se začalo dít,“ uvádí.

Pokoj v patře mají medvědi jen pro sebe. I v ostatních částech domu jsou naprosto všude, a to ve všech možných variantách.
Můj nejmilejší medvěd byl manžel, říká Drahomíra Venclíková

Díky rozhovoru v časopise Enigma se její práce dostala k lidem a začaly přicházet zakázky. Na ten rozhovor si pamatuje moc dobře, manžel houpal a uklidňoval dvojčata, která v kuchyni plakala, zatímco Jana dělala povídání po telefonu a byla nervózní, protože děti zřejmě měly hlad. Tím se vše neuvěřitelně rozjelo a nastoupila na svobodnou tvořivou a autorskou cestu bez mantinelů. Ačkoli nebyla příznivcem sociálních sítí, díky nim se stupňoval zájem o její tvorbu. Začala také pořádat výstavy a pořídila e-shop.

Na základě jednoho setkání se dozvěděla, že obrazy fungují jako repráky, člověk se na ně může napojit. Přinášejí to, co je v danou chvíli potřeba, najít cestu k sobě, k sebelásce nebo odblokovat. Jana maluje pro konkrétního člověka nebo si volně tvoří a díky energii, barvám a minerálům nesou obrazy pro každého různé poselství a díky tomu na každého jinak působí.

Dnešní doba, kdy děti jsou doma, neumožňuje Janě trávit čas v ateliéru. Mezi distanční výukou a starostí o domácnost maluje doma a vychází vstříc lidem, kteří si její obrázky oblíbili. Kromě obrázků zdobí barevně i porcelán nebo tvoří náměty pro karty.

1. místo - AFF Architekten + Malý Chmel.
Podívejte se, jak bude po opravě vypadat Dům umění na budějovickém náměstí

Nebylo pro ni úplně jednoduché vyšlapat si svou cestu, ale Janina kreativní duše potřebuje ke svému rozletu především svobodu a oporu. Tu má v rodině. S manželem, který vyrábí originální šperky a doplňky, se vzájemně doplňují. Také změna prostředí, když se rodina před šesti lety přestěhovala na Kaplicko skoro na samotu do přírody, její práci ovlivnila. V současné době pracují kreativně oba s manželem, Janiny barevné náměty Michelle přenáší do svých korálků.

„V mých obrazech je energie, pracují nejen barvy, ale i minerály a lidé to v dnešní době potřebují, více se obracejí k sobě a mé obrazy působí. Tvořím v čisté lásce a to je to, co všichni nejvíce potřebujeme,“ uzavírá Jana Roselli.