Ten jsem zjistila i já minulý čtvrtek na kurzu zdravého vaření, které vede Jan Juráš z Ekoporadny při Šmi-dingerově knihovně. V kuchyňce Základní školy Povážská jsem se přesvědčila nejen o tom, jak něco takového dobře chutná, ale i o jednoduchosti přípravy.
Zde je recept:
Červená čočka po indickuJe potřeba:
– červená čočka
– libovolná zelenina (například cibule, mrkev, paprika, rajčata)
– zázvor, koření garam masala (lze už koupit v řadě běžných obchodů), chilli, sůl
Postup:
V hrnci smícháme červenou čočku s na kostičky nakrájenou zeleninou, nastrouhaným zázvorem a kořením. Zalijeme vodou a za stálého míchání vaříme na velmi mírném ohni. Vodu (horkou) přiléváme po velmi malých dávkách, aby směs po dovaření čočky již neobsahovala žádnou přebytečnou vodu. Rajčata přidáváme až ke konci vaření. Solíme až v závěru.
Při debatě nad pokrmy jsem se seznámila i s pravidelnou účastnicí letošních kurzů Petrou Matouškovou. „Chutná mi tu téměř všechno. Dobré bylo slané pečení a zajímavé byly i polévky. Byly takové, které jsem ještě neznala. Dost mě zaujal také segedínský guláš s tempehem," naznačila. Tempeh je oblíbená vegetariánká potravina vyráběná z fermentovaných sojových bobů. Také je už k dostání i v běžných obchodech.
„Původně jsem do kurzů přišla, abych to nachytala inspiraci. Chtěli jsme s manželem jíst méně maso. Nakonec se sem chodím spíš odreagovat. Schází se tu skupina prima a inteligentních lidí," prozradila.
Mezi účastníky ale nechyběli ani muži. Byl to například Miloslav Kadoch. Ten mě na první pohled zaujal tím, jak uměl za práci v kuchyni vzít. S úsměvem rád poradil a ukázal třeba i ženám třeba to, jak dobře rozetřít česnek za pomoci nože.
Do kurzů se prý dostal na doporučení známých. „Chtěl jsem o tomto způsobu vaření vědět víc ze zdravotních důvodů. Člověk pro sebe musí něco udělat," dodal.
Jak lze usoudit už z úvodního receptu, tentokrát byl kurz tématicky zaměřený právě na luštěniny. Jana Juráše jsme se tedy zeptali na možná úskalí vaření této potraviny. „Snad jenom to, že se musí jejich příprava víc plánovat, protože je potřeba luštěny například dopředu namočit do vody," naznačil.
V tomto kurzu pro začátečníky se už věnovali například sójovému masu či alternativám mléka. Kurzy se uskutečňují jednou měsíčně od října do dubna. Kromě těch začátečnických, které jsou určeny pro ty , kdo je v minulých letech ještě nenavštěvovali, se konají ještě další kurzy pro pokročilé.