„Byl jsem v šoku, vypadalo to, že skoro nic neroste, nakonec jsem jich sesbíral asi dvacet, víc se mi jich do brašny nevešlo,“ svěřil se Bedřich Skřivánek z Brněnska, který na cyklovýlet vyrazil v neděli odpoledne. „V lese jsem jich nechal spousty, zkoušel jsem to počítat, ale po padesáti jsem to vzdal. A to jsem ani nezacházel do lesa.“

PROZRADIL, KAM NA NĚ

„Jsem tu na výletě, tak nemá smysl tajit, kde jsem hříbky nechal. Jel jsem po cyklotrase Dvorská cesta z Červeného Dvora na rozcestí s modrou turistickou značkou. První místo, kde jsem našel přes dvacet hříbků, bylo asi čtyři sta metrů před rozcestníkem Pod Růžovým vrchem, druhé kousek nad ním. A podél modré jsem jich ještě pár zahlédl. Ale jen na těch místech, jinde to moc nadějně nevypadalo.“ Většina hřibů měla červivé nohy, hlavy na tom ale byly o poznání lépe.

HŘÍBKOVÁ PO ITALSKU

„Část hříbků jsem podusil a vezu si je ve skleničce domů, část si večer udělám se smetanou na víně a s těstovinami,“ svěřil se houbař-cyklista po nedělní nadílce. „Nedělám to nijak složitě, hřiby nakrájím, na olivovém oleji s trochou másla je podusím, přidám bílé víno a nakonec to všechno zaliju šlehačkou. Kromě soli a pepře přidám i špetku tymiánu. Jíškou ani ničím jiným omáčku nezahušťuji.“

Předpověď počasí pro Českokrumlovsko slibuje na tento týden pro houbaře ideální počasí: v úterý i ve středu by mohlo zapršet, teploty ale zůstávají vysoké.