Dnešní den 9. prosince znamená pro dělníka v jedné strakonické firmě Jana Tyburce (26) velmi mnoho. Může si z Prahy přivézt Cenu Micala Velíška. Honza totiž letos v červnu zachránil před utonutím na strakonickém jezu na Křemelce dva mladíky (15 a 18). „Jsem nervozní, protože kluci, kteří měli jet do Prahy se mnou, nemůžou," říká muž, který sám na jezu málem ztratil život. „Před lety jsem se na něm také topil a zachránili mne. Vlastně jsem svým činem splatil dluh," dodává.

U jeho profilu na sociální stíti se objevují vzkazy. „Musíš to vyhrát nebo Držím palečky," a pdobně.

Velmi dobře si na dramatické okamžiky 18. června vzpomíná šéf strakonické záchranky MUDr. Martin Kubíček. „Kdyby vyproštění mladíka z Otavy, kterého jsme oživovali, trvalo jen o pár okamžiků déle, byly by jeho šance na přežití nulové. Nebýt rychlosti a odvahy zmíněného zachránce, přišel by nás zásah pozdě," dodává lékař.

Občas se Honza na osudná místa dostane při procházce se psem. „Vím, že bych to udělal znovu," říká bez zaváhání a dodává: „Tu cenu bych rád dostal. Ne kvůli ješitnosti, ale jako připomínku, že má být člověk stále připraven," dodává.

Michal Velíšek byl střihač TV Nova, zavražděný 13. září 2005 na pražském Karlově náměstí poté, co se zastal napadené ženy s kočárkem. Nadace ADRA každoročně uděluje Cenu Michala Velíška lidem, kteří prokázali občanskou statečnost a slušnost v situacích, ve kterých jde o záchranu lidského zdraví či života.