Ředitel teplárny a představenstva Pavel Hřídel odpověděl. „Od té doby byl využit asi tak třikrát. Na druhou stranu, vždy byla nalezena závada. Rád bych ho využil při monitorování potrubí, ovšem musí být alespoň deset stupňů pod nulou.“ Jeho provoz ale ovlivňují i jiné aspekty. „Nesmíte s tím létat nad lidmi a zastavěnou oblastí, musíte mít občas součinnost s policií, povolení a podobně,“ pokračuje Pavel Hřídel. nabízí se prodej. Jenže na trhu je dost jiných a dostupnějších. Asi tedy zůstane teplárně.

Dron pořídil tehdejší ředitel teplárny Radek Motl. Cenu tajil. „To je záležitost představenstva teplárny,“ řekl tehdy pro Deník.

Ale redakce nyní náklady zjistila. Samotný dron stál cca 150 000 Kč, 4K kamera bez zvuku cca 40 000 Kč, termo kamera asi 250 000 Kč, pojištění asi 80 000 Kč a povolení 10 000 Kč.

Dron

- Bezpilotní letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku, nebo je schopno létat samostatně pomocí předprogramovaných letových plánů nebo pomocí složitějších dynamických autonomních systémů. Bezpilotní letadla se používají často v armádě k průzkumným i útočným letům. Používají se také k mnoha civilním úkolům, například k hašení požárů, policejnímu sledování nebo průzkumu terénu.

- V neposlední řadě je užíváno i k rekreačním účelům v podobě klasických rádiem řízených modelů letadel a to již od dob vzniku prvních amatérských radiostanic z počátku 80. let minulého století.