„Nesnědl jsem zatím ani sousto, pouze piji bylinkové čaje a vodu," řekl včera výtvarník. Kritické pro něj byly první tři dny, nyní už prý hladem netrpí. Od začátku týdne ztratil na váze dva kilogramy. Bez jídla chce Jiří Máška vydržet, dokud resort školství nezačne řídit nekomunistický radní. 

Hladovění je podle Jiřího Mášky nezbytné. „Nechci jen přihlížet tomu, jak budou komunisté své nebezpečné názory předávat ve školách našim dětem," zmínil výtvarník.

Přestože už roky žije Jiří Máška převážně v zahraničí, nyní se vrátil zpátky do rodné vlasti. Prý hlavně proto, aby pomohl iniciátorům studentských protestů překazit návrat členů komunistické strany k moci.

Jiří Máška přitom není sám, kdo svůj nesouhlas se složením krajské rady vyjadřuje hladovkou. Studenti, kteří organizují protesty proti komunistce v čele resortu školství, v úterý pod hlavičkou iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu zahájí takzvanou štafetovou hladovku.

Jednotliví účastníci hladovky si pomyslný štafetový kolík budou předávat po čtyřiadvaceti hodinách. Protest bude trvat prozatím neomezeně dlouhou dobu. 

V Hondurasu si postavil pivovar
Výtvarník Jiří Máška odešel v roce 1984 do emigrace. Rok se protloukal na velrybářské lodi, kde ho těžká fyzická práce 
v neustálém chladu a vlhku přiváděla 
na pokraj zoufalství, ale vydržel a postavil 
se na vlastní nohy. Američany v lásce nemá, považuje je za snoby a sobce, a tak se nakonec usadil na honduraském ostrově Roatan v Karibském moři. Postavil tam pivovar a věrnou repliku slavné pirátské lodi „Černá perla". Stal se z něho úspěšný podnikatel a malíř, který v New Yorku prodá pětadvacet svých obrazů ročně.