Vendula Matějů, mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, uvedla, že nejvíce práce měli hasiči na Českobudějovicku, kde vyráželi k 50 událostí. „Ve třiceti devíti případech hasiči odklízeli spadané větve a stromy, čtyřikrát čerpali vodu, pětkrát pročišťovali ucpané kanalizace a uklízeli znečištěné silnice, v Českých Budějovicích a v Borovanech zajistili střechy, do kterých protékala voda,“ přiblížila.

Druhým okresem bohatým na zásahy bylo Jindřichohradecko. Tady hasiči řešili 17 událostí. „V šestnácti případech odklízeli spadlé stromy, v Třeboni zajišťovali spadlý billboard,“ uvedla. „V Českém Krumlově na Latráně sundali stromy spadlé na dráty elektrického vedení, v Netolicích zakryli střechu,“ přiblížila rozsah prací.

Kroupy ve Strunkovicích nad Blanici.
Přes jižní Čechy se přehnaly bouřky s kroupami

Dodala, že na Táborsku mají za sebou hasiči 10 výjezdů, kdy ve většině případů odklízeli spadané větve a stromy, dvakrát čerpali vodu. "V obci Nuzbely uklízeli znečištěnou silnici od bahna," řekla mluvčí hasičů.

Na Strakonicku řešili jihočeští hasiči devět událostí, přičemž ve všech případech jednotky odklízely popadané stromy. Na Českokrumlovsku vyjížděli hasiči ke čtyřem událostem, na Prachaticku ke dvěma.