Poprvé se ho zúčastní 24 týmů starého kontinentu, mezi kterými nechybí česká reprezentace vedená trenérem Pavlem Vrbou. Pro Česko začne šampionát v pondělí 13. června zápasem proti Španělsku. Dále se mužstvo ve skupině utká s Chorvatskem (17. června) a s Tureckem (21. června), na které narazilo už v kvalifikaci. Do osmifinále postupují dva nejlepší týmy z každé ze šesti skupin a čtyři nejlepší týmy na třetích místech.

Jaké jsou šance českého výběru? K favoritům nepatří, což ale může být výhoda, nebude pod větším tlakem. Základem je proklouznout do vyřazovací části. A jak vidí šance mužstva oslovení trenéři?

Luděk Cimrhanzl, trenér Junioru Strakonice: Naše skupina je těžká, favoritem je určitě Španělsko. Chorvatsko je pasováno na černého koně a Turecko je nevyzpytatelné. Hrát se bude o každý gól. Náš tým je „bezejmenný", hráči se budou chtít prodat. Myslím, že můžeme eventuálně postoupit z třetího místa.

Přemysl Šroub, trenér Cehnic: Doufám, že postoupíme ze skupiny, že se český výběr porve. I když mu moc nevěřím… Myslím, že první zápas se Španěly prohraje, pak bude záležet, jak odehraje další dva s Chorvaty a Turky. Máme v týmu řadu nováčků a ne pořádného koncového útočníka.

Jaroslav Voříšek, trenér Oseku: Věřím, že postoupíme ze skupiny. I když je těžká. Pokud nám odborníci nedávají šance, věřím, že můžeme překvapit. Jsem rád, že je v týmu Tomáš Rosický, kterého mám jako fotbalistu rád. Favorit? Domácí Francie, Německo, Španělsko. A nějaký outsider.

Vladimír Klíma, trenér Sedlice B: Máme těžkou skupinu, ale která není. Myslím, že bude úspěch postup ze skupiny, potom už se asi může stát cokoliv. Českému mužstvu podle mě chybí lehkost a dravost, kterou se prezentují ostatní týmy. Nemám favorita, doufám, že uvidíme pěkný fotbal.