V současné době je přerušeno územní řízení ve věci výstavby malé vodní elektrárny. „Důvodem jsou vyjádření některých odborů radnice, například stavebního," řekl starosta Břetislav Hrdlička.

Vedoucí stavebního odboru Jaromír Zeman věc upřesnil. „Vyžádali jsme si u protistrany dodání některých chybějících podkladů. Do té doby je územní řízení pozastaveno," řekl pro Strakonický deník.

Tou nejhlavnější záležitostí je vyřešení majetkoprávních vztahů. „Zájemci o stavbu malé vodní elektrárny na některé pozemky, kudy chtějí vést přípojky, nemají právo" uvedl stručně Jaromír Zeman.

Dalším požadavkem je vyjádření strakonického odboru životního prostředí, protože výstavba zahrnuje i kácení více než 15 stromů a značné množství keřových porostů. „Na nás je především vydání závazného stanoviska našeho odboru k možné výstavbě malé vodní elektrárny. To vydáme nejpozději do 18. února," vysvětlil šéf odboru ŽP Jaroslav Brůžek.

Do seznamu patří také přivedení elektřiny a velmi důležitou informací je, že krajský odbor kultury a památkové péče svoje původní kladné vyjádření zrušil.

Územní řízení je přerušeno do 29. února.

Malou vodní elektrárnu chce stavět pražská firma Landreal, s.r.o. Její cena má být cca 55 milionů korun. Ve Strakonicích koluje petice proti tomuto záměru. Má na ní být už kolem 2000 podpisů.